Българският национален отбор по волейбол за пореден път може да се окаже сериозно обезкървен преди голям форум. За предстоящото през септември Световно първенство, на което домакини ще бъдат България и Италия, цели петима основни състезатели от състава на Пламен Константинов са под въпрос заради различни травми.

Разпределителят Георги Братоев, блокировачите Николай Николов и Теодор Тодоров, посрещачът Тодор Скримов, както и диагоналът Боян Йорданов ще имат много кратък прозорец, в който да докажат кондицията си. Всеки от тях се оплаква от строго индивидуални проблеми, като не е много сигурно колко от тях са в състояние да ги преодолеят.

Най-сериозно може би изглежда ситуацията на Братоев, който в понеделник ще посети специална клиника във Франция, за да разбере какво всъщност е състоянието на фрактурата на надглезенната му кост в десния крак.

„Ситуацията с контузията ми не е съвсем ясна. След като изкълчих глезена две седмици по-късно направих опит да поиграя волейбол, но изпитах болка. Направихме резонанс и откриха фрактура. Заради нея един месец не стъпвах на крака, ползвах патерици. Фрактурата не е зараснала, не е мръднала”, заяви разпределителят. „Утре заминавам за Франция при доктор Дюпон, който е един от най-добрите специалисти в тази област. Той ще ми обясни реално какво мога да правя, какво ще се случи с фрактурата и дали е възможно да играя на Световното, а после да се оперирам, или пък трябва веднага. Ще ми обясни какви рискове крие операцията, какво е нужно да се направи. На този етап нямам ясна информация какво ми предстои. В понеделник в 8 часа съм на преглед и той ще ми каже.”

„Има сравнително различни мнения по въпроса – единият от докторите тук, при които бях, ми каза отново да сложа патерици за 45 дни. Друг ми каза, че е абсолютно наложително да се оперирам колкото се може по-бързо. Има и трето, и четвърто мнения, които обаче са със страшна разлика спрямо останалите. Затова е трудно да се довери човек на един доктор в този момент. Когато има такава разлика в мненията, е по-добре да има консултация с човек, който се занимава единствено и само с диагностика. Д-р Дюпон е точно такъв – той не оперира, а само диагностицира.”

„Брат ми Валентин имаше подобна стрес фрактура. Моето желание е да играя на това Световно първенство. Дотук имам две пропуснати, на които по различни причини – слаба Богу, не заради контузии – не можах да отида. Това се очертава да бъде третото, което не ми се иска, защото не се очертава да има четвърто. След 30-те дни, в които носих шина, сега усещам болки в глезена, което обаче не е ненормално, защото в крайна сметка, когато един крайник е обездвижен и ненатоварван в крайна сметка с всеки ден се подобрява, но болки продължава да има. Въпросът е дали евентуалното ми участие на Световното носи рискове за моето здраве и за моя крак. Такива в момента реално има. Ако ми кажат, че няма риск, за мен ще е удоволствие да играя на Световното.”

„Не може да става дума за лекарска грешка (при първоначалната диагностика – б.р.), защото фрактурата е от вътрешната страна на костта и отгоре, където реално на рентген не може да бъде видяно. Може би грешката в някаква степен е моя, че не направих още тогава резонанс. Около 4 месеца по-рано изкълчих по същия начин левия си глезен и не правих резонанс, така че…”

„Къде се целим на Световното? Деликатен въпрос. Целим се в това да се постигнат добри резултати на първенството с оглед липсата на играчите, които няма да бъдат там. Видяхте, че понякога и без големи имена, отборите успяват да постигнат резултати. Ние дори играем вкъщи, а тук последните ни мачове, които изиграхме, бяха страхотни. Защо да не го повторим?”, завърши Братоев.