Опит, непоколебимост и класа. Така може най-точно да бъде описан един от най-интересните волейболисти в мъжкия национален отбор на България. Винаги усмихнат и много позитивен, готов да зарази с тази нагласа всички своите съотборници. Взема точните решения във важните моменти и спокойно може да бъде наречен диригент от класа. Предпочита да стои извън прожекторите, но със свой почерк и стил, който е оставил диря в представителния ни тим, е дал не един и два пъти своя принос за победата на България.

Така официалният сайт на родната волейболна федерация представи разпределителя Иван Станев в рубриката „Лъвовете, на които разчита България”.

Иван Станев е роден на 7 юли 1985 година и е висок 190 см. Юноша е на бургаския Нефтохимик 2010.

Шампион на България за 2007 година и носител на Купата на България за 2007-а и 2008-а  година с Нефтохимик. Две поредни година - през 2007-а и 2008-а получава приз за най-добър разпределител на България. През 2011-а година отива в Иран, където изкарва няколко сезона в различни отбори.

Още като юноша качествата му са забелязани от специалистите. Става бронзов медалист от Световното първенство за младежи в Техеран през 2003-а година, като е с основен принос за третото място на България. Печели и балканска титла с младежите. С мъжкия национален отбор е бронзов медалист от световната купа в Япония през 2007-а година.

Контузията на Георги Братоев през лятото наложи рокади в състава на националите, като селекционерът Пламен Константинов заложи на опита и повика Станев за подготовка за световното в разширения състав на тима.

Винаги готов да помага, 33-годишният разпределител не се поколеба и веднага се отзова на поканата. При всяка възможност той демонстрира отношението на истинския професионалист към националната фланелка. А след паузата му с представителния тим, възможността да играе на световното първенство ще бъде истинско предизвикателство за него.

Иван Станев е от непоколебимите „лъвове“, готови да се борят за място в основния състав и да изпитат невероятната емоция и гордост да играеш пред родна публика на най-престижния волейболен форум.