Либерото на мъжкия ни национален отбор по волейбол Теодор Салпаров отчете, че класиране в топ 6 на предстоящото Световно първенство е основната цел пред отбора. Опитният състезател подчерта нуждата от постоянство по време на важния форум, който ще проведе съвместно у нас и в Италия.

Жребият ни прати в начална група с отборите на Полша, Иран, Куба, Финландия и Пуерто Рико, като първите четири тима от нея продължават към следващата групова фаза.

„На такива големи форуми наистина е тежко, когато за нашия отбор отсъства такива важни фигури. Лошото е, че по всяка вероятност Георги Братоев го губим и това е един голям минус. ДА се надяваме, че другите момчета, повикани на неговата позиция, ще успеят да го заместят по най-добрия начин. Тези, които сме събрани тук, в това число Ники Николов, Теодор Тодоров, които не взеха участие (в Лигата на нациите – б.р.), силно се надявам да бъдат с нас на това Световно. Те са много ключови състезатели за нашия отбор, доказали са го през годината. Затова ще се молим и ще палим свещи никой да не се контузва, за да може селекционерът Пламен Константинов да разполага с максимален брой състезатели. На такъв голям форум трябват много хора, за да се постигат резултати”, коментира 35-годишният Салпаров.

В понеделник, 23 юли, отборът заминава на лагер в Белмекен, където ще протече основната част от подготовката за турнира. Голяма част от основните състезатели демонстрираха решителност да се реваншират за слабите резултати, които регистрираха в приключилата Лига на нациите.

„Имаше миг, в който се замислих за отказване. Това е психическа и морална умора – когато те бият толкова много, а предвид лишенията, които правим, не заслужаваме да се излагаме по такъв начин на родна земя, пред родна публика. Срещу Канада и Бразилия направихме мачове, които показаха, че нашият тима има потенциал и може да се бори с най-големите отбори и да ги побеждавам. Трябва да ни е в главите преди Световното, че в залата във Варна сме побеждавали и Бразилия, и Канада. Ако излезем със същото себераздаване, имаме голям шанс да направим един хубав резултат.”

„Феновете във Варна дори не се коментират. Винаги са ни помагали и там, и в София. Били са ни 7-ият играч. Повечето успехи ги дължим на тях. Пак се повтарям както при Лигата на нациите, но е много важно как ще стартираме. Ако тръгнем с много добри изяви в групата или – в главата ми се върти така – да излезем първи от групата, имаме шанс за голямата шестица. Това ни е основната цел. И Полша, и Иран са много добри отбори, играем тежко срещу тях, но не е невъзможно да ги победим.”

„Мен ме притесняват всички съперници. Доказали сме, че бием големи отбори, а падаме от по-слаби противници. Постоянството ме притеснява. Силно се надявам то да ни е големият фактор – да държим едно ниво и да не правим грандиозни победи над големи сили, а на другия ден да паднем от по-скромни отбори. Това искам.”

„Плюсовете са, че много млади момчета взеха участие през годината в националния отбор, добиха увереност и оттук само ще надграждат. Играха срещу 15-те най-силни отбора в света, видя се, че имат потенциал. На фона на целия български спорт се вижда, че волейболът си ражда таланти и си върви. Явно сме такава нация – раждаме волейболни таланти, без значение в какво състояние е нашият спорт”, додаде още роденият в Габрово Салпаров.