Министърът на спорта Красен Кралев заяви, че България се справя брилятно с организацията на световните първенства.

„Голям празник за България е, защото три домакинства в рамките на една седмица на световни първенства е наистина впечатляващо. Много е сложно за организация, но се радвам, че се справяме брилятно. Това се дължи на добрата работа на федерациите и на общините, които участват. Тези домакинства не са самоцел“, сподели Кралев в „Здравей, България“ по NOVA.

“Първо популяризираме държавата ни и изпращаме положителни послания към света. Основната ни цел е да дадем възможност на младите хора да се докоснат до майсторството на най-добрите български спортисти“, добави той.

„Имаше голям наплив на деца в школите по волейбол след европейското първенство, на което бяхме домакини заедно с Италия. Крайната цел е тази. Стратегията ни преди Олимпийските игри е да вземем квалификации за Олимпийските игри. Домакинство на подобни състезания са печелят, след като си извоювал авторитет“, продължи министърът на спорта.

„В момента ние даваме годишни средно около 5 милиона лева за организиране на подобни международни събития без средствата, които дадохме за волейбола.“

„5 милиона долара бяха отпуснати на волейбола с постановление на МС.“

„В последните две-три години даваме приоритет на тези спортове, които са категоризирани в първите групи по нашата система. Основната цел е българските деца да могат да спортуват и да ги активизираме. Трудно мога да определя какви приходи могат да влязат във федерациите. Те са основно от продажбата на билети, но цените на билети у нас не са много големи, за да очакваме големи приходи. Във волейбола ситуацията е малко по-различна. Мисля, че с волейбола ще се справим“, каза още Красен Кралев.