Министърът на спорта Красен Кралев бе гост в студиото на „Дарик радио“ и в предаването „Спортно шоу Гонг“ сподели впечатленията си провеждащите се понастоящем три Световни първенства.

 „Не помня България да е организирала три Световни първенства едновременно. Напрегнато ни е на всички. Има много радващи коментари за организацията. Коментирахме думите и похвалите на Ирина Винер, която е с огромна класа и огромен критерий, когато дава оценки. Всеки повод трябва да бъде коментирам. Малко трябва да сме с по-голямо самочувствие и да си подкрепяме състезателите. Трябва да се адаптираме максимално към условията. Забавихме се, но вече сме напипали верния ритъм“, сподели Кралев.

„Художествената гимнастика – това е федерацията, която работи най-добре от всички. При тях конкуренцията е жестока. Ратотят много добре в клубовете, има сериозен кастинг при децата. Изключително добре селектирани треньори. Нямаме изненади. Когато се работи правилно, а не се търси мишкуване, ще има успехи. Спомнете си за ансамбъла, предишния. Искаше половин България да ти прати през 9-те кръга на ада. Но се мобилизираха и успяха. С този сребърен медал в отборното даваме сериозна заявка и за останалото“, добави министърът на спорта.

„Във волейбола е трудно, когато имаш много добри състезатели, които не участват. Имаме зцял отбор титуляри, който е навън. Всеки трябвада получи своя шанс. С другите състезтели – трябва да говорим за медал от Световно и Олимпиада. С този състав е реално да очакваме класиране в Топ 6, което е поставената задача. Мачът с Иран е ключов и се надява на голяма подкрепа от публиката във Варна.“

„Имам забележеки към много от федерациите. Не коментирам междуличностните отношения. Виждаме, че жените стремглаво се изкачват по стълбицата на успеха във волейбола. Не съм се отказал да участваме с женски отбор на Олимпийски игри. Надявам се да се преборимч за олимпийска квалификация – не сме решили, при мъжете или при жените.Очакваме да дойде Томас Бах, спортният министър на Русия“, сподели в първата част от интервюто си Красен Кралев.

„Още при моето идване на този пост видях, че се дава избор на домакинства безразборно. Примерно, 14 000 лева за улов на хищна риба от място. Сега залагаме на рейтинговите спортове, защото те имат традии в България. Основната ни цел е повече деца да се докоснат до магията а основните ни спортове. Най-добре ще бъде изпълнена тази функция, ако инвестираме в основните федерации. Домакинство на Световно първенство не се дава лесно. Ние сме извървели този път и вече е много лесно да се договарят примерно квоти за Олимпиада. Бихме могли да спечелим олимпийски квалификации в България. Когато направиш качествено Световно първенство, лесно се дава подобно домакинство“, допълни той.  

„Много лесно договорихме едно ново Световно първенство през 2022 година у нас по художествена гимнастика, което ще бъде и квалификация за Олимпийските игри в Париж“, каза още Красен Кралев.