България разнищи Куба и го подчини с категоричното 3:0 в зала „Конгреса” в ДКС във Варна. Възпитаниците на Пламен Константинов изиграха отличен мач, който бе задължителен за спечелване. Успехът осигури на българите поне третоto място в крайното класиране на първата фаза на Световното първенство по волейбол, на който ние сме домакин заедно с Италия.

С победата си българите записаха девета точка в класирането след четири изиграни мача, като единствената загуба за тях е тази от Иран. Куба от своя страна е в серия от четири поредни мача без успех в надпреварата, а това е и пети пореден дуел между двата тима, в който карибската страна допуска загуба срещу „лъвовете”. Отделно с успеха си хората на Пламен Константинов се изкачиха на първото място след четири срещи, а втори и трети остана Полша и Иран. Двете селекции са с мач по-малко, като в понеделник играят един срещу друг, докато България почива.

В идния кръг България ще мери сили с големия фаворит на Мондиала – Полша, който е безапелационен по пътя си – с три поредни успеха. Най-резултатен за България бе Николай Учиков, а по девет точки записаха Светослав Гоцев и Валентин Братоев. Мигел Давид Гутиерес Суарес пък бе най-резултатен с 13 точки, а Осниел Ласаро Мелгарехо завърши с 12 пункта за младите кубинци.

Ето как протекоха събитията във Варна гейм по гейм:


Куба - България 0:3 (22:25) (16:25) (18:25)

Трети гейм:

Третият гейм стартира точка за точка, а Учиков даде превес на "лъвовете. Последва тежък аут от Алонсо след атака през центъра - 4:2. "Лъвовете" си осигуриха комфортна преднина при първото техническо прекъсване, след като Виктор Йосифов прати "куршум" в полето на Куба, за да запише ас, а в последствие атака на Пенчев по диагонала бе трудна за спасяване от Куба, за да може двата тима да се приберат за кратка пауза. Куба се събра и направи кратка серия, която приближи резултата, но с два сервиса на Валентин Братоев авансът отново бе възстановен. Георги Сеганов видя по много красив начин Пенчев отляво, за да може той да прибере двата тима при второто техническо прекъсване при 16:10. Пенчев бе останал на единичен блок срещу Гутиерес, който нямаше как да бъде отразен. България Трикольорите продължиха да бъдат убедителни, без да допускат разконцентриране и задържаха сериозния си аванс, докато Куба не предлагаше нищо различно в офанзивен план. Българите не допуснаха някаква промяна в играта, а последната точка във Варна бе дело на Розалин Пенчев, който с атака отляво сложи край на спора - 3:0 за България!

Втори гейм:

Николай Учиков зарадва зала "Конгресна" със старта на втория гейм, като съумя да завърши контраакция на българите с мощна забивка отляво. Последва експресно пускане през центъра на Виктор Йосифов, за да направим резултата 3:3. По подобие на края на първия гейм, кубинците поискаха видеоразглеждане, като отново нямаше докосване на нашия блок. България стигна пръв до първото техническо прекъсване, а при първата точка след него, Куба направи забиване отляво, а Йосифов не успя да реагира при блокада и северноамериканците намалиха на 7:8. Последва поредната мощна атака на Учиков, който закова топката в средната част на полето на Куба - 7:9. Светослав Гоцев също завърши по добър начин бърза атака на "лъвовете" през центъра, за да даде първия по-сериозен аванс на една от двете селекции - три точки при резултат 12:9. След тази точка Никлас Ернесто Вивес взе таймаут. Дойде ред на поредни комбинации между Гоцев, Братоев и Сеганов, за да може авансът на България да набъбне на пет пункта и второто техническо прекъсване да дойде при 16:11. Последва канонадно разиграване, като топката летеше с невероятна скорост между двете победа, за да може Гоцев да завърши и да направи 18:12.

Българите продължиха да натискат сериозно своя опонент, а Ники Пенчев с прекрасна блокада покачи на 19:12, като секунди преди това Тодор Скримов спаси много трудна топка. Трикольорите продължиха да бъдат много солидни спрямо своя опонент, като вторият гейм преминаваше под диктовката на състезателите на Пламен Константинов. Дойде пореден ред на Ники Пенчев да закове топката в полето на Куба, след като се вдигна добре от третия метър и с мощ направи 22:14. Скримов пък достави перфектен флот-сервис, за да може Братоев да покачи разликата на девет - 23:14. По подобие на първия гейм, Куба отрази първите мачбола за българите, но при третия сервисът на Осниел Лохаро Менсерехо спря в мрежата и България затвори гейма на 25:16.

Първи гейм:

Срещата стартира точка за точка, като при 4:4 Адриан Едуардо Гойде Аредондо опита да играе с бързо завършване, но топката не премина мрежата и България дръпна. Първото техническо прекъсване дойде при предимство за родните национали при 8:6. Българите продължиха да сервират по страхотен начин, а блокада на Георги Сеганов направи резултата 10:7. Куба се поукопити и посрещането на латиноамериканците заработи, за да се стигне до 11:12 за отбора. Последвваха три чудесни акции за родните "лъвове", и с добри атаки на Валентин Братоев и Сеганов България направи 14:13. Второто прекъсване в срещата дойде отново при аванс на българите, а при първата точка след това Суарес заби по диагонала, но топката излетя в аут. България продължи с разнообразната атака в мача, а Учиков заби от третия метър, но защитата на Куба се справи.

22 снимки

Последва поредна атака на Суарес отдясно, която пак отлетя в аут, за да може българите да дръпнат с четири точки и резултатът да стане - 19:15. Последва още една точка за трикольорите, след като Светослав Гоцев бе реализатора след тройна блокада на състезателите на Пламен Константинов. Последва дискусионна точка, която трябваше да влиза системата за видеоарбитраж. Гутиерес пусна през мрежата отляво, а имаше щения, че Сеганов е играл с топката, но това не беше факт и се доказа на видеоповторението. Куба предотврати първите два мачбола за българите, след като Хесус Хайме Харера и капитанът Ливан Родригес записаха точките в полето на българите. България профука четири мачбола преди Тодор Скримов да забие през средата и да затвори сета при 25:22.

България: Георги Сеганов, Николай Учиков, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Светослав Гоцев, Теодор Тодоров - Теодор Салпаров - либеро

Селекционер: Пламен Константинов

Куба: Адриан Гойде, Осниел Мелгарехо, Мигел Гутиерес, Роами Алонсо, Ливан Осориа, Мигел Лопес - Йоандер Гарсия - либеро

Селекционер: Никлас Ернесто Вивес