Холандия хвърли бомбата на Световното първенство по волейбол за мъже в Русе, след като се наложи над олимпийския шампион Бразилия с 3:1 (21:25, 25:20, 25:20, 25:21) пред близо 4000 запалянковци в "Арена Монбат" в Русе.

С този успех холандците записват втора победа от три мача в група В и заедно с Бразилия и Франция се нареждат след изненадващия лидер Канада.

Посланикът на Бразилия, както и бразилските футболисти на Лудогорец (Разград) пристигнаха в залата заедно със семействата си, но не бяха на късмет на тима.

Най-полезни за холандския тим станаха Вуутер Тер Маат (2 аса) и Тийс Тер Хорст (2 блока) с 16 и 15 точки за победата. За олимпийските шампиони от Бразилия Дъглас Соуса и Лукаш Сааткамп се отчетоха с по 13 точки.

Бразилците започнаха по-активно, но атаките им през центъра във втората част бяха спрени. Блокадата на холандците продължи да работи и във втората и третата част, което им гарантира и победата.

С този невероятен успех Холандия завърза възела на група В и направи интрига във временното класиране. Волейболистите на "лалетата" заемат трета позиция с две победи, една загуба и 6 точки. Базилия се смъкна на четвърто място в таблицата с две победи, една загуба и 5 точки. Лидер е Канада с три чисти победи и 9 точки в актива си, следвана от Франция с две победи, една загуба и 7 точки./БТА