Българският национален отбор по волейбол започна по мечтан начин участието си във втората фаза на Световното първенство! В първия си мач в София момчетата на Пламен Константинов взеха сладък реванш от Иран, побеждавайки съперника с 3:0 гейма (25:19, 28:26, 26:24).

8 дни по-рано Иран стигна до победата с 3:1 във Варна и именно това поражение обърка доста сметките на българите. В София обаче момчетата на Пламен Константинов показаха, че са си научили урока и стигнаха до ценния успех, който запазва шансовете на тима ни за класиране във Финалната шестица в 
Италия.

С победата България се изкачи на второ място в група G с 12 точки след 4 успехи и 2 поражения. Иран е с 11 точки, а лидерът САЩ с 16.

Именно американците са следващият съперник на "лъвовете" в събота вечер, а победата отново е задължителна за продължаване напред.

Във втория сблъсък с Иран родните национали демонстрираха разнообразен сервис, добра игра в защита и на блокада, както и най-важното - страхотен дух, позволил им да спечелят втория и третия гейм, които бяха много равностойни.

Ето как се разви двубоят:

Първи гейм 25:19

Двубоят започна по начин, за който едва ли и най-големите оптимисти са мечтали. Ас на Тодор Скримов, блокада на Ники Николов и отново негова атака през центъра доведе до 4:0 и ранно използване на таймаут от иранците.

Това обаче не помогна - гостите взеха първата си точка едва при 5:0, а първото техническо прекъсване дойде при 8:2.

Блокада и две перфектни защити доведоха до унищожителното 11:2, което сякаш предопределено изхода на гейма. Хитър лек сервис на Вальо Братоев направи резултата 14:5, след което последва най-добрия период на Иран в гейма. В него няколко успешни блокади доведоха до 15:10.

Все пак България запази преднината си, а геймът дойде с ас на Ники Пенчев след щастливо докосване по филето за 25:19.

Втори гейм 28:26

Вторият гейм бе доста по-сложен за българите, които обаче показаха огромна борбеност и хладнокръвие, с което спасиха два геймбола и в крайна сметка стигнаха до инфарктния успех.

Геймът започна лошо с аванс от 5:1 за съперника, което доведе до това България да наваксва. Техническото прекъсване дойде при 5:8, а след успешна блокада пасивът бе намален за 8:10.

При втората пауза "лъвовете" вече бяха напред в резултата - 16:15. Авансът се увеличи дори и на две точки, но пък съперникът направи серия от три, за да излязат отново напред при 21:20. 

Ас с флот сервис пък осигури двата геймбола на Иран при 24:22. Само че грешка при атаката при 24:23 върна България в сета. Капитанът Йосифов показа как трябва да се поведе отбора с прекрасен сервис за 25:24. Момчетата на Пламен Константинов трябваше да проявят търпение и в крайна сметка при 27:26 стигнаха до успеха в гейма.

Трети гейм 26:24

Третата част започна точка за точка като най-големият аванс за някой от отборите бе две точки. Точките за България обаче не идваха лесно и бяха гарнирани от прекрасна игра в защита. Скримов от трудна позиция направи 19:18, но след ас Иран поведе с 20:19.

При 20:20 на сервис застана Скримов, което се оказа решителният момент в сета. Родният ас първо направи директна точка от сервис с топка, срещнала филето, след което пък ги изненада с мощно изпълнение. След това пък последва нов късмет с филето и 23:20. Грешка в отбраната на Иран пък доведе до 4 мачбола при 24:20. И четирите обаче бяха отразени. Все пак с блок аут на Братоев стигнахме до пети мачбол, при който отново Братоев сложи край на двубоя.