През 2019-а отборният турнир в мъжкия тенис Купа Дейвис за първи път ще се проведе в нов формат, който обаче изобщо не се харесва от мнозинството от звездите в спорта.

Александър Зверев е сред тези, които изобщо не крият чувствата си към надпреварата, която ще бъде финансирана от консорциума на футболиста Жерар Пике "Космос". 

След 118 години история турнирът променя формата си що се отнася до елитната дивизия като вместо традиционните до този момент елиминационни срещи в държавите през годината, ще включва само един квалификационен етап през февруари и финален турнир през ноември. Самите мачове също ще са с различен формат - мачове в 2 от 3 сета вместо досегашните в 3 от 5.

Зверев ще участва в квалификационния рунд срещу Унгария във Франкфурт, но няма никакво намерение да вземе участие във финалите през ноември.

"Изобщо не харесвам новата система", сподели третият в световната ранглиста, който си пожелава след 1-2 години "старата система с домакински мачове да се върне".

Според него турнирът "загуби от стойността си" с новия формат. Зверев все пак ще се наслади на предстоящия сблъсък с Унгария. "Обичам да бъда тук с момчетата и заедно да играем в Германия срещу друга държава. Наистина го обичам. Надявам се това да се върне."

Зверев: В новия формат на Купа Дейвис ще участва само Надал от звездите

Лейтън Хюит разкритикува Пике за Купа Дейвис