Точно 13 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година – тенис шоуто Sofia Open. Световният елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари.

"Арена Армеец" е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината. В дните преди старта продължаваме рубриката "Звездите на Sofia Open 2019". Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Днес ще ви срещнем с Робин Хаасе, чудакa от Хага, който има доста интересна история.

"Като малък бях толкова дребен, че силата ми изобщо не беше в началния удар. Започнах да дърпам нагоре едва след като навърших 16", разказва холандецът, в чиято визитка днес, 15-16 години по-късно, е записан ръст от 191 сантиметра.

Слабият му сервис също отдавна е в миналото и за четвърти пореден път в "Арена Армеец" ще имаме възможност да се насладим на гръмотевиците от ракетата на Робин.

Роден на 6 април 1987 г. Хаасе започва да играе още когато е на две години. С течение на времето се увлича по много спортове, но нищо не е в състояние да измести тениса от кръвта му.

Тази седмица е №58 в световната ранглиста, а най-високото му класиране е №33 от лятото на 2012-а. Хаасе има две титли на ниво АТР в професионалната си кариера и няма никакво съмнение, че е тенисист, който си заслужава да гледате.

През миналата година Хаасе и сънародникът му Матве Миделкооп станаха шампиони на двойки в София. На финала холандците се наложиха над Никола Мектич (Хърватия) и Александер Пея (Австрия).  Именно успехите при каретата (три титли през 2018 г.) го правят толкова техничен и завършен играч, който радва окото.

Твърди за себе си, че на корта действа като шахматист, който търси верния ход, за да вземе предимство над съперника.

191-сантиметровия холандец е тенисист, който в моменти на творческо вдъхновение може да изуми всеки. Обича да е различен и зрителите да му се възхищават, да оставя собствения си почерк върху мача.

По принцип е левичар, въпреки че играе с дясна ръка на корта, а детският му идол е Андре Агаси.

Още от ранна възраст Хаасе показва, че е обещаващ талант и достига трето място в ранглистата за юноши. През 2005-а той губи финала на Уимбълдън при юношите от Жереми Шарди, но дава заявка за успешна кариера в тура.

Три години по-късно обаче претърпява най-тежкия удар в кариерата си, след като контузия на дясното коляно го вади от игра за цели 14 месеца в периода 2008 – 2009. Робин отказва да зареже мечтата и през 2010 г. печели наградата на АTP за "Завръщане на година".

Травмата обаче оставя сериозен отпечатък в съзнанието на холандеца и до ден днешен подготовката и тренировките му са подчинени на това да се съхрани здрав колкото се може по-дълго.

"Отдавна не посещавам фитнеса в опит да трупам мускулна маса. Опитвам се да подобрявам бързината и подвижността си. Вече 14 години съм в професионалния тур, а теглото ми не е мръднало. Всеки път, в който съм се опитвал да правя мускули, нещата не се получаваха. Но трябва да призная, че има нещо сбъркано в ДНК-то ми и не се абсорбират протеините, които консумирам. Ако трябва да съм образен, ще кажа, че здравата къща се нуждае от здрави колони. Същото е и с тялото, което се нуждае от протеини", споделя Хаасе.

Друг интересен детайл около него е рутината му преди мачове.

"Винаги проверявам съперника в интернет и си водя записки за тенисистите, срещу които играя. Ако ми предстои двубой срещу опонент, с когото съм се срещал, проверявам бележките си за него. Аз съм тенисист, който анализира ситуацията, защото вярвам, че съм добър тактик", казва още Робин.

И когато го гледате на Sofia Open, ще се убедите, че е така. Хаасе е шахматистът на тенис корта с безброй нестандартни ходове в главата си. Сигурно вече го подчертахме, но все пак – холандецът си струва да бъде видян наживо.

Sofia Open 2019 ще се проведе от 3 до 10 февруари в „Арена Армеец“, като всичко най-интересно ще можете да проследите по DIEMA SPORT и PLAY DIEMA XTRA.