Точно 17 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година – тенис шоуто Sofia Open. Световният елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. "Арена Армеец" е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината.

В дните преди старта продължаваме рубриката "Звездите на Sofia Open 2019", чийто гост днес е Денис Истомин.

Истомин се състезава за Узбекистан и за втора поредна година ще участва на турнира в София. Миналия февруари Истомин победи на старта Адриан Андреев с 6:3, 6:4, а във втория кръг отстъпи драматично на сърбина Виктор Троицки в продължителен трисетов мач.

През есента Истомин ще навърши 33 и започва своята 15-а година при професионалистите. Роденият в Оренбург тенисист трябваше доста да почака, преди да докосне славата, но вече може да се похвали с две титли на ниво ATP. Първата дойде през 2015-а в Нотингам на трева, няколко месеца преди да стане на 29, а през миналия сезон Денис спечели и втория си трофей – в китайския град Чънду.

101-вият в момента в световната ранглиста тенисист има доста интересна съдба. Започва да играе още на 5, а баща му, Олег, който е заможен бизнесмен, му осигурява възможно най-добрите условия за спортно развитие.

Семейството му се мести в Ташкент, когато е само на 3 месеца, а водещата сила за прогреса му като спортист е на майка му Клавдия, която е негов треньор и до днес.

В юношеските си години Денис Истомин загатва за огромния си потенциал, но тежка катастрофа през 2002 г. поставя кариерата му на карта. Тенисистът получава редица травми по тялото си, а лекарите се опасяват, че той вече никога няма да е в състояние да играе тенис.

Две години по-късно обаче подновява тренировки, а през 2004-а се присъединява към веригата на професионалистите.

През следващата 2005-а той печели първата си титла от Чалънджър и дебютира за Купа „Дейвис“. Година по-късно дебютира с „уайлд кард”в турнир от Шлема, а съдбата се оказва сурова, хвърляйки го още в първия кръг на Роджър Федерер. Зареждат се няколко тихи години, за да се стигне до 2009-а, когато Истомин печели 16 мача на ниво ATP и завършва в подножието на Топ 100.

На следващия сезон скача с над 60 позиции и става първият играч от страната си, който приключва годината сред първите 50. Играе няколко полуфинала за първи път в кариерата си заработва над половин милион долара от наградни фондове.

От сезон на сезон се представя все по-добре, а през 2014-а завършва в Топ 50 за трети пореден път и за четвърти в рамките на пет години. 

Един от най-паметните моменти в кариерата на Истомин е от януари 2017-а, когато победи Новак Джокович във втория кръг на Откритото първенство на Австралия, а на осминафиналите бе спрян от Григор Димитров.

Наред с триумфите в Нотингам и Чънду през миналата 2018 г. Денис донесе първа титла в историята на Узбекистан при мъжете от турнира по тенис на Азиатските игри.

Зареди проблеми със зрението тенисистът играе с очила, но споделя, че толкова е свикнал с тях, че изобщо не му пречат на корта.

В свободното си време той обича да играе билярд, а втората му голяма спортна страст извън тениса е футболът. Истомин е ревностен почитател на испанския гранд Реал Мадрид, чиито мачове гледа с интерес.