Испанецът Фернандо Вердаско пристигна в София за похода си в турнира Sofia Open 2019. Световният №26 говори специално за DIEMA SPORT и изрази впечатленията си за надпреварата в родната столица. Вердаско говори и за личния си живот, как живее от известно време в Доха, а също така и за футболните му предпочитания в Испания.

Същевременно опитният тенисист сподели възгледите си върху играта на родния тенисист Григор Димитров и времето, което прекарват заедно, тренирайки из световните кортове.

Добре дошъл в София, как си, какви са първите ти впечатления?

Благодаря, приснигнах снощи много късно, сутринта си почивах в хотела, защото кацнах в 3 часа през нощта. Ходих и в залата да тренирам, после с треньора ми обядвахме късно, засега всичко е чудесно, благодаря”, сподели Фернандо Вердаско

„Да, студено е, но и в Мадрид беше така. Аз бях там за три дни, преди да дойда тук, видях се със семейството ми. Преди това бях в Доха, където живея в момента, а там е малко по-топло. Студено е тук, но ние прекарваме повечето си време в тохела и в залата”.

„Да, тренирах на корт 1, защото централният не беше съвсем готов, все още работят по него. Добре е, аз се опитах да усетя корта, също така и надморската височина, която тук е малко висока, така че бавно свиквам. Щастлив съм да съм тук за първи път и очаквам хубава седмица”, продължи той.

„Не толкова много. Познавам Григор Димитров от много години, още от юноша. Тренирахме в Лас Вегас преди, колко бяха, повече от 10 години ...времето лети...тогава двамата тренирахме с фитнес треньора на Андре Агаси - Гил Рейес, даже прекарвахме време заедно. След това сме играли няколко пъти в Тура, той е добър приятел. Но не съм имал възможност да дойда в България досега, така че се развам, че ще се запозная със странат ви. Когато решавах преди около два месеца дали ще играя в Европа или Южна Америка, имах няколко опции. Миналата година играх в Южна Америка, по-мината в Европа. Очевидно сега в Буенос Айрес, Рио, Акапулко е топло, повечето турнири са на клей кортове и там се представих добре, играх финал. Тази година обаче исках в Европа и когато говорихме и обсъждахме опции, реших да опитам да дойда да играя в София за първи път и да видя как ще се получи”, не пропусна да коментира Вердаско.

„Ние сме много играчи, възможно е и непоставен да спечели. Нивото на всички е близко, всеки може да победи всеки. Трудно е да се предскаже, затова аз пристигнах възможно най-рано, за да се подготвя. Не да дойда в неделя и да действам на принципа каквото стане, стане. Реших да дойда в сряда и да имам четири-пет дни преди турнира, за да съм възможно най-добре подготвен и да имам шанс да спечеля. Очевидно в този турнир имате някои млади играчи и някои не толкова. Циципас, Хачанов те са от новите, от следващото поколение, но Баутиста, аз и други, не сме. Всички сме добри играчи, но накрая важно е кой е по-добър, кой има добра седмица, дори малко късмет, кой ще играе добре ключовите точки. В тениса в момента всичко се решава в няколко важни точки. Има невероятни играчи - млади, средни и всякакави, но ще бъде страхотна тенис седмица, което е най-важното”, добави още Вердаско.