Стан Вавринка започна с успех участието си в турнира от категория АТР 500 в Ротердам. Трикратният шампион от Големия шлем се справи със 7:6(4), 6:1 за 71 минути на корта срещу добрия си приятел Беноа Пер в двубой от първия кръг.

Ключов се оказа първият сет, в който серия от грешки на швейцареца доведоха до пробив за Пер при 4:3. В последствие той имаше общо три сетбола, но някакси Вавринка се пребори за връщане на пробива при 5:5, след което в тайбрека той бе по-добрият на корта.

Пер спечели откриващия гейм на втория сет, след което обаче Вавринка записа шест поредни гейма на сметката си, за да сложи край на двубоя.

Вавринка претърпя разочарование в София, където загуби още първия си двубой срещу Мариус Копил, но тук вече е във втори кръг, където очаква победителя от мача между Милош Раонич и Филип Колшрайбер.

В другия мач от вечерната сесия Николоз Басилашвили постигна обрат от сет и пробив във втория, за да победи Хьон Чун с 4:6, 7:6(1), 6:2. Басилашвили, който също изненадващо отпадна още в първия кръг в София, сега очаква победителя от двубоя между финалиста на Sofia Open Мартон Фучович и Мартин Клижан.

В другите мачове в Ротердам в понеделник Андреас Сепи се справи с квалификанта Петер Гойовчик със 7:6, 3:6, 6:2, а Михаил Кукушкин отстрани местния любимец Робин Хаасе - 6:2, 7:6(4).