Един от най-добрите треньори по тенис в света Тони Надал не знае много за България, но сега ще има честта да се срещне отблизо със столицата ни. Той е у нас като посланик на Sofia Open 2019.

Човекът, който направи Рафаел Надал толкова добър, разкри подробности от работата си с испанския тенисист. Тони Надал, който е и чичо на Рафаел, говори за сутрешния блок на NOVA „Събуди се”.

„За България не знам много, но познавам двама български спортисти. Единият е Христо Стоичков, приятел е на брат ми – Мигел Надал – играли са заедно дълги години в Барселона. Даже преди две години се видяхме в Маями, играхме голф. Да ви кажа обаче, Стоичков изобщо не е добър в голфа, както във футбола", започна разказа си Тони Надал. 

"Разбира се, познавам и Григор Димитров, той е много добър тенисист. Той е приятел и с Рафаел. За съжаление, резултатите му не са толкова добри, колкото заслужава. Спомням си, когато играха с Рафаел за първи път, си казах, че това ще е следващият номер 1. Нещо съвсем малко му трябва. Първо, трябва да е много силен психически, във важните моменти това много му помага. Понякога краката са му леко разкрачени, а така по-трудно се предава сила на топката. Но най-важното нещо е психиката”, сподели Тони Надал.

Тони Надал: В София ще гледаме страхотен тенис

„Докато бях треньор на Рафа, не взимах пари за това. Не защото той не искаше да ми плаща, за мен това беше удоволствие. Имам бизнес с дограма, семеен бизнес, както и два ресторанта. Но като не взимах пари, винаги можех да му кажа каквото мисля. Сега се наслаждавам на тениса.”

„Рафаел е много тих и спокоен в живота, обича да лови риба, да играе голф, да бъде у дома, с приятелите си. Когато стъпи на корта е съвсем различен. Когато беше на 7 години, казах на баща му, че ще стане шампион на Испания. Винаги съм знаел. Когато Рафаел беше малък, аз бях много строг с него. Когато разбереш, че нещата не се случват лесно, се подготвяш за живота.”

„Категорично, няма проблем от раждането. Здрав е. Няма нищо подобно в тези неща. Ритуалите му преди сервис също не ми харесват. Изведнъж започна да прави много неща. По време на тренировки не прави нищо такова, само на мачовете. Казах му, че е смешен”, коментира още Тони Надал.

Sofia Open 2019 ще се проведе от 3 до 10 февруари в „Арена Армеец“, като всичко най-интересно ще можете да проследите по DIEMA SPORT и PLAY DIEMA XTRA.