Поставеният под номер 1 в основната схема Яник Синер се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на твърда настилка от сериите АТП 250 Sofia Open с награден фонд 597900 евро. Италианецът, който е шампион от последните две издания на турнира, се наложи с 6:3, 6:4 над Нуно Боржес (Португалия) след близо час и половина игра. Победата е 10-а поредна за Синер в София и общо 44-а от началото на сезона.

"Със сигурност е хубаво да се върна. Първият мач никога не е лесен. Особено срещу играч, който вече има няколко мача тук. Мисля, че мога да се гордея с първия си двубой. Надявам се, че мога да повиша нивото си за следващия кръг. Но, да, изпитвам положителна енергия, положителни чувства. Ще видим какво ще стане по-нататък. За мен тази година е по-специална от миналата, защото миналата година залата беше празна. Тази година има фенове, така че усещам добрата енергия. Както казах на корта – благодаря на всички, че дойдоха. Надявам се да ми помогнат за следващия кръг. Мисля, че всеки турнир е специален, когато има публика и очевидно за мен винаги е много хубаво да се връщам на този турнир и е много хубаво да имаш публиката зад себе си", каза Синер на пресконференция след срещата.

В неговия щаб от скоро е Дарън Кейхил, който се грижи най-вече за психологическата му подготовка.

"Първо, той е много добър човек. Има много опит. Мисля, че между него, Симоне и целия ми щаб има добра хармония. Всеки знае какво трябва да прави. Със сигурност той е най-опитната част от моя екип, работил е с различни играчи в миналото – мъже и жени. Много съм горд, че той се присъедини към нас. Мисля, че е много важен за мен, защото, особено преди важни мачове, знае как да говори с мен, давайки ми допълнително увереност, от която понякога се нуждае един играч. И най-важното е, че ни е приятно да сме заедно, да си говорим всеки ден", добави италианецът.

Той заяви, че целите му до края на сезона са да има повече мачове и да се подобрява.

"Със сигурност най-доброто нещо е да играеш възможно най-много мачове. Това е най-доброто за всеки играч. Знам, че мога да играя добре в турнирите на закрито, показах го миналата година, а също и преди две години. За мен най-важното е да се опитам да се развия и да се подготвя за следващата година. Опитвам се да работя много физически. Надявам се да имам добър край на годината. Не обичам да говоря за бъдещето. Да видим какво ще се случи, но със сигурност подобрих играта си през последните няколко месеца и това е целта за следващите няколко месеца. А за класирането и финалите в Торино – ще видим какво ще стане. Днес се чувствах добре на корта. Физически. Тичах бързо. Координацията ми също беше добра. Да видим в следващия кръг как ще се чувствам. Освен това вчера се чувствах добре, психиката ми беше готова на 100 процента", добави Синер.

Турнирът в София е този, на който той се чувства най-комфортно.

"Досега да. Но както казах, всеки мач, който играеш, е труден. Трябва да си на 100 процента физически и психически готов, и трябва да подхождаш по правилния начин. Във всеки мач има някакви трудности на корта. Но работата е там, че трябва да намериш решение, което се опитвам и да правя във всеки мач, в който играя. Тук е специално място за мен, тук спечелих първия си турнир. Миналата година играх добре. Мисля, че мога да се гордея с това, което направих тук. Така че се надявам да мога да продължа", заяви италианецът.