Матео Беретини продължава страхотното си представяне в София, като елиминира и Фернандо Вердаско. Мач, в който показа страхотен характер. 

"Много труден мач. .. В първия сет той игра по-добре от мен, но аз успях да се задържа близо до него в резултата и се борих до последно. Мисля, че характерът бе ключов", сподели Беретини пред DIEMA SPORT.

Преди това надиграхте и поставения под №1 в схемата - Карен Хачанов, кой е следващият? 

Следващият е Мартон Фучович, играч, когото познавам, защото се изправих срещу него през миналата година. Ще бъде много труден мач, все пак това е полуфинал. Ще трябва да се раздам максимално, но сега ще си почина малко и ще се насладя на днешния ми успех. Едва утре ще мисля за следващия мач.

И в двата ви мача видяхме страхотно желание и раздаване до последно, това ли е основната характеристика във вашия стил? 

Да, това е нещо, за което тренирам. Особено на подобни настилки един пробив може да повлияе сериозно върху развоя на сетовете и на мачовете. Щастлив съм, че се борих до края. Това бе моята цел и ще продължа по този начин до края на турнира.

За първи път сте в София, какви са впечатленията ви от града, от залата и от турнира? 

Залата е наистина много хубава. Да, за първи път съм тук. Времето е студено, но си мислех, че ще е по-студено. Хареса ми да видя сняг преди два дни. Забавлявам се истински. Заради мачовете е трудно да разгледам нещо повече от града, но хотелът е отличен, тук се чувствам много добре. Всички се отнасят прекрасно с нас и съм щастлив да бъда тук.

Ще ни разкажете ли как започнахте с тениса и какво ви мотивира да продължите с този спорт? 

Започнах заради по-малкия ми брат, който играеше тенис. Започнах заради него. Веднъж той ми каза: Ела, да пробваш". Израстнал съм в тенис среда и беше логично да тръгна по този път, но той бе първият, който ми каза да пробвам. Така започнах и не съм спирал. Забавлявах се през цялото време, въпреки че като малък не бях сред най-добрите... Страстта към играта ме водеше през годините. Ако погледна назад, трябва да кажа, че съм извървял добър път.

Вие сте част от едно поколение на много млади и обещаващи тенисисти. Коя е основната ви цел? 

Със сигурност, сред целите ми е да играя на турнири като този в София и да правя хубави мачове срещу силни съперници като Карен и Вердаско. Това е най-важното за мен, винаги съм си мечтал да играя в подобни мачове. Само преди седмица играх и за Купа Дейвис с националния отбор на Италия, така че лека-полека реализирам всичките си цели. Разбира се, ще ми хареса да достигна, колкото се може по високо в ранглистата, но знам, че трябва да положа големи усилия, но знам, че съм и на прав път. Важно е да се забавляваме и да правим всичко с удоволствие.

Видяхме, че имате доста фенове и в София. Какво ще им пожелаете? 

Надявам се да могат да дойдат да ме гледат и утре (днес б.р.). Мисля, че за любителите на тениса в страната този турнир е страхотна възможност да видят млад играч, който израства мач след мач. Чух някои от местните фенове, които ме подкрепяха и скандираха името ми, което ми харесва. Надявам се, че наистина хората харесват моя начин на игра. Това е истинско вдъхновение за мен.

Фенките на тениса у нас обаче ще останат леко разочаровани, защото 22-годишният Матео от Рим си има приятелка.

Да.. сгоден съм, в Рим ме чака моето момиче. Когато има възможност, тя пътува с мен. Тя също играе тенис и това ни свързва още повече. Тя разбира моя стил на живот.

Тоест, тенисът е част от вашето семейство.

Да, точно така. Семейството ми е покрай мен винаги. Когато бях по-малък, идваха с мен по различните турнири. Вече това е по-трудно, защото пътувам наистина доста, но когато имат възможност, идват. Гледат и следят всичките ми мачове. Много приятели ме подкрепят и ми писаха, за да ме поздравят след представянето ми и тук в София.