Неочакваният герой на Sofia Open 2019 се казва Матео Беретини! След като преди два дни отстрани №1 в схемата Карен Хачанов, днес италианецът изхвърли от турнира и друг от фаворитите - Фернандо Вердаско. Беретини отново демонстрира забележително постоянство на корта и по подобие на сблъсъка с Хачанов пак постигна обрат след загубен първи сет - 4:6, 7:5, 6:4. 

За италианеца това е трета победа в София, след като в първи кръг пък победи в два сета Денис Истомин. Негов съперник в двубоя за влизане на финал ще бъде Мартон Фучович. Унгарецът имаше шанса да премине в тази фаза без игра, след като Роберто Баутиста Агут се отказа поради заболяване. 

Мачът в "Арена Армеец" бе изключително равностоен като продължи почти 2 часа и 30 минути. Беретини обаче бе по-постоянен, в хода на мача успя по-добре да се нагоди към сервиса на съперника, а в същото време Вердаско допусна спад в играта си след спечеления първи сет и така в крайна сметка 22-годишният италианец стигна до един от големите успехи в досегашната си кариера, в която може да се похвали с една АТР титла, от Гщаад през 2018-а.

Срещата започна с предимство за Вердаско, който имаше два брейкбола още в първия сервис гейм на съперника. В последствие испанецът поведе с 0:40 в шестия гейм и при втория опит постигна пробив. 

При 5:3 опитният испанец сервираше за сета. До този момент бе дал едва три точки на Беретини на собствен начален удар, но в последвалия гейм грешките зачестиха. Всичко започна с грешно преценена от него топка на Беретини, която се оказа докоснала линията. След това непредизвикана от форхенд доведе до 15:40, а с двойна пробивът бе върнат. Италианецът обаче не успя да постигне наглед по-лесното - да си спечели подаването. Вердаско стигна до сетбол, а при него Беретини повтори упражнението на съперника от гейм по-рано, правейки двойна грешка.

Прекрасният завършек на първия сет обаче имаше обратен ефект за световния №26, защото във втория сет той започна да печели много по-трудно сервис геймовете си. Вердаско определено бе изнервен, грешките зачестиха, а в същото време Беретини продължи да бъде много стабилен.

В седмия гейм поставеният под №6 отрази три последователни брейкбола при 0:40, но скъпоценният пробив за Беретини все пак дойде в последния момент за 6:5. След него последва гейм на 0 и мачът влезе в трети сет.

В него първите два гейма протекоха огледално като двамата отразиха по един брейкбол. Беретини обаче стигна до ключовия си трети пробив в мача за 3:2. Оказа се, че този аванс бе достатъчен за него, защото в следващите си три сервис гейма той даде едва една точка на Вердаско и така стигна до победата.

Матео Беретини

източник: LAP.bg