Бившият турнирен директор на Sofia Open 2022 Пол Макнами похвали българските тенисисти, взели участие в турнира в „Арена Амреец“. Надпреварата приключи в неделя.

Той направи обобщение на надпреварата в предаването „Дневникът на Sofia Open” по DIEMA SPORT 3.

„Турнирът се разви по впечатляващ начин, особено за българите. Имаше две двойки с уайлд карт, които спечелиха мачове в основната схема, което не се беше случвало преди. Така че това е страхотно за българския тенис, те се представиха отлично, което идва на гърба на представянето при двойките за Купа Дейвис“, сподели Пол Макнами.

„Купа Дейвис даде на българите сериозен тласък, както и този турнир, защото българи спечелиха мачове в неделя, понеделник, вторник и сряда за първи път. Като изключим триумфа на Григор Димитров през 2017 година, това е най-успешният турнир за българите и показва колко важен е той за българския тенис“, добави легендата на австралийския тенис.

„Особено Алекс Лазаров се справи блестящо, подготовката му за Купа Дейвис и играта по време на турнира, играта му тук. С неговата подготовка той имаше потенциално шанс да достигне до финала на сингъл. Той показва сериозно подобрение и българския тенис имаш светло бъдеще. Хора като него, като Мико Кузманов, който също играе добре. Навлизат и млади играчи като Нестеров, Янаки Милев, Дженев, Радулов, Георги Лазаров, братовчедът на Григор – Алекс, който също е добър“, сподели още той.

Пол Макнами разкри, че за да продължат да се развиват тези млади играчи, трябва да имат подходяща тренировъчна среда.

„Нестеров е във Варна със своя треньор, Янаки Милев тренира в Пловдив с баща си. Те са пръснати навсякъде и българският тенис си няма дом. Истински дом. Това е големият проблем, липсата на подходящи условия, групова подготовка. Видяхме каква разлика носи събирането на играчите за Купа Дейвис, но това липсва генерално. Затова се надявам нещата да се развият добре в Борисовата градина“, каза още Пол Макнами.

Повече от интервюто във видеото.