И при четвъртия си опит Димитър Кузманов не успя да се поздрави с победа на Sofia Open. В мач от първия кръг на турнира ракета №2 на България загуби с 2:6, 4:6 от световния №54 Робин Хаасе.

Както винаги, Кузманов се раздаде на корта и демонстрира класа, но нивото на съперника се оказа твърде високо, за да успее да си тръгне с нещо повече от почетна загуба.

Хаасе действаше отлично на сервис, отрази и трите възможности за пробив на Кузманов в хода на мача, а в същото време постоянно тормозеше българина в неговите подавания.

Кузманов нямаше проблем в първите си два сервис гейма, но от 2:1 така и не успя да вземе повече нито един гейм до края на сета. В самия му край Мико имаше три брейкбола за връщане на един от двата пробива, но в тези моменти Хаасе показа класа и опит.

Във втория сет пробивът дойде в третия гейм, а оттам насетне Хаасе бе достатъчно убедителен, за да стигне до победата. 

В следващия кръг той ще срещне третия в схемата Даниил Медведев. Кузманов пък остава без победа на сингъл на Sofia Open, но все пак ще има шанс за реванш срещу Хаасе в турнира по двойки. В сряда Кузманов и Андреев се изправят срещу шампионите от 2018-а Хаасе и Матве Миделкооп.

България пък остава с един представител в основната схема на сингъл в лицето на Александър Лазаров, който също в сряда излиза срещу шестия в схемата Фернандо Вердаско.

Кузманов и Хаасе

източник: LAP.bg

Ето и как се разви двубоят:

Втори сет 4:6

4:6 Край на мача! Хаасе слага край на двубоя при третия си мачбол!

4:5 Кузманов запази хладнокръвие и успява да постави съперника в ситуация да сервира за мача. При 40:15 Мико направи две грешки, но след това с форхенд уинър по правата стигна до нов геймбол, при който ретурът на съперника отлетя в аут.

3:5 Жалко! Кузманов игра много агресивно на ретур в този гейм и си заслужи брейкбола при 30:40. Само че Хаасе го отрази с ас, а след това набързо взе още две точки.

3:4 Кузманов отново трябваше да се справя с трудна ситуация след 0:30, но оттам насетне бе перфектен.

2:4 Гейм на 15 за холандеца.

2:3 Хаасе стигна до нов брейкбол, но той бе отразен с ас на Кузманов. Още два хубави първи сервиса и гейм за българина.

1:3 Холандецът продължава да играе много стабилно, пробивът е комфортно затвърден!

1:2 Пробив в полза на Хаасе! Нов продължителен гейм, в който Кузманов имаше своите шансове, но грешките от форхенда му бяха прекалено много и накрая се оказаха фатални.

1:1 Нивото при Хаасе обаче не спада. Гейм на 15 за холандеца.

1:0 Позитивен старт на втория сет. Първият сервис влиза и това помага за гейм на 0.

Първи сет 2:6

2:6 Сет в полза на Робин Хаасе! Успехът тук не дойде никак лесно като Кузманов имаше цели три брейкбола, за да върна един от двата пробиви. Те дойдоха до голяма степен и след многото грешки на Хаасе, сред които и цели три двойни. В крайна сметка обаче при четвъртия си шанс холандецът затвори сета.

2:5 Втори пробив за Хаасе! С ефектен ретур уинър по правата от бекхенд Хаасе стигна до 15:40, а още първият шанс доведе до брейк след грешка от ракетата на българина.

2:4 Хаасе затвърждава пробива с гейм на 0.

2:3 Пробив за Хаасе! За съжаление първият маратонски гейм в мача завършва с пробив за холандеца, макар и Кузманов да имаше геймбол, при който сбърка на мрежата. След двойна грешка на Мико се стигна до 15:40, но българинът отрази и двата шанса след качествени дълги разигравания.

Пресилен форхенд доведе до третия брейкбол, който също бе отразен. След него се стигна и до ключовата грешка на мрежата при геймбол, след която Хаасе си осигури четвърти шанс, който този път бе реализиран.

2:2 Перфектен гейм за Хаасе.

2:1 Кузманов се измъкна от трудна ситуация при 0:30. Първият сервис заработи и това му помогна да вземе следващите четири разигравания.

1:1 Геймът започна с прекрасен бекхенд минаващ по правата на Кузманов, но след това хубавите сервиси на Хаасе не дадоха шанс на българина.

1:0 Чудесно начало за Кузманов, който печели подаването си на 15.