Един от най-успешните атлети на България – Йордан Йовчев, който е и посланик на тазгодишното издание на Sofia Open застана пред камерата на DIEMA SPORT, за да сподели емоциите си около надпреварата от сериите АТП 250 в София.

Гимнастикът разкри защо симпатизира на Гаел Монфис и каква е връзката му с французина, който отпадна на полуфиналите, като също така посочи и фаворита си за титлата.

„Искаха по-разпознаваемите лица да имат така един лек ангажимент да популяризираме този турнир, който е важен и за България и за спорта. Но наистина не трябва да се прави много, защото всеки е чувал за Медведев и Циципас“, започна Йовчев.

„Това, че такива имена присъстват вече за четвърта година у нас е невероятно. Виждам колко млади състезатели чакат с часове за автограф, което означава, че има огромен интерес към този спорт. Дори аз като фен присъствам с голямо удоволствие на мачовете в „Арена Армеец“, защото харесвам тениса, това е страхотна игра, а и тези имена, които са тук, повличат младото поколение, което иска да се занимава с този спорт. Този турнир търпи страхотно развитие в последните години“, сподели още Йовчев.

Връзката на Йордан Йовчев с турнира не се ограничава само до ролята му на посланик. Той следи зорко една от звездите Гаел Монфис, като взема участие и в неговия тренировъчен процес.

„Аз съм му фен. Той е атрактивен. Познавам треньора му и чрез него стигнахме до Монфис. Изключителен професионалист. Атрактивността не че му се е заличила, но сега е по-концентриран. На 32 години е, все още атрактивен, страхотен форхенд, бързина, страхотни физически качества, работи се върху него, да подобри физическата си подготовка. Ако има още 3-4 години в тениса, да ги изживее по най-добрия начин“, продължи гимнастикът.

Монфис обаче не успя да стигне до финала на турнира в София, след като бе елиминиран от Даниил Медведев. Йордан Йовчев сподели накратко как е видял полуфинала и посочи своя фаворит за спечелване на трофея.

„Предстои страхотен финал. Според мен Медведев е фаворит. Той бе много солиден срещу Монфис. Сервис, връщаше топките от всякакви позиции. Медведев е фаворит според мен за титлата в София“, каза за финал Йовчев.