Изненадите на Sofia Open продължават да валят една след друга. След като от надпреварата си тръгнаха фаворити като Стан Вавринка и Николоз Басилашвили, сега съдбата им последва и миналогодишният шампион Мирза Башич. 

Босненецът, който шашна всички през 2018 г. с успеха си в "Арена Армеец", тръгвайки от квалификациите и печелейки надпреварата, сега нямаше този шанс. Той си тръгна още след първия мач в София, като преклони глава пред традиционно силно представящия се в българската столица Мартин Клижан. 

Словакът взе битката, след като беше безкомпромисен за 6:0, 3:6, 6:2. Въпреки че двубоят се реши в три сета, времетраенето му не беше толкова дълго. Спорът между двамата се реши за по-малко от час и половина. 

В първия сет миналогодишният шампион сякаш отсъстваше от корта. Той реализира едва девет точки в него и беше бледа сянка на самия себе си. Това съвсем логично доведе до три пробива в подаването му и лежерно 6:0 в полза на Клижан. 

Втората част обаче започна по коренно различен начин. Битката в нея вървеше равностойно до 3:3, след което Башич получи първите си две възможности за пробив, реализирайки още първата от тях. Босненецът затвърди пробива и стигна до още един в деветия гейм, за да затвори частта на своя сметка при 6:3 и да доведе нещата до 1:1 сета. 

Така всичко се реши в трета част. В нея обаче Клижан отново показа сериозна класа. Той проби още в първия гейм, затвърди аванса си и до края на мача не даде на Башич дори да си помисля за обрат. Словакът направи и още един пробив, за да затвърди успеха си и в крайна сметка след 6:2 затвори мача на своята сметка. 

Така Клижан е във втория кръг на Sofia Open, където ще срещне една от изненадите в турнира до момента Даниел Брандс. Германецът отстрани по-рано в турнира петия поставен Николоз Басилашвили, а кампанията му в "Арена Армеец" започна още от квалификациите.