Само 22 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година - тенис шоуто Sofia Open.

Част от световния елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. "Арена Армеец" е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината.

В рубриката "Звездите на Sofia Open 2019" гостува миналогодишният шампион Мирза Башич, който от почти анонимен за феновете симпатяга от Босна и Херцеговина влезе в ролята на Цезар.

"Въпросният леко грубоват на външен вид, но изключително възпитан, приятен и интелигентен тип се казва Мирза Башич. Наложи му се да мине по възможно най-трудния път – от квалификациите, където едва не загуби от Александър Лазов още на старта, през победа над новия любимец на публиката и трикратен шампион в турнири от Големия шлем Стан Вавринка и над Мариус Копил (Рум) във финала", пишат от Пресслужбата на турнира.

Човекът от Сараево спечели 7:6 (8:6), 6:7 (4:7), 6:4 и взе първата си титла на турнир от календара на АТП при дебюта си във финал. Така той стана вторият представител на Босна с купа от ATP Tour след Дамир Джумхур шест месеца по-рано.

Башич дойде в българската столица като №129 в света, но си тръгна като 77-и в ранглистата и за него това бе дебют в Топ 100.

Започва да играе тенис на 6-годишна възраст, но желанието му е да стане професионален футболист.

„Спортът бе най-добрият  начин да съм далече от улицата след войната в Босна“, обяснява Мирза, чийто треньор е брат му Дамир.

Баща му Еюб и майка му Весна са лекари, за които е важно детето да получи сериозно образование. Записват го във висше медицинско училище, но не изоставя тениса. През 2008 г. за първи път има класиране – №1829. Два сезона по-късно е факт пробивът сред първите 1000, а на 31 януари 2011-а влиза в топ 500, като в края на годината вече е №290. От 2016-а успява да се задържи стабилно сред първите 200 в света.

След като завършва медицинското училище, Мирза Башич решава, че ще учи право.

„В тениса всичко е възможно. Оцелях по някакъв начин. Получих шанс да играя в основната схема и се възползвах. София винаги ще бъде специално място за мен. Благодаря ви, ще се видим и догодина“, обеща фенът на Манчестър Сити.

И ще го гледаме отново, този път като шампион и човек, от когото можем да очакваме всичко.