Едно от най-големите имена, които чакаме на Sofia Open през февруари - Гаел Монфис, напусна рано надпреварата в Аустрелиън Оупън. Изненадващо, но 32-годишният французин беше отстранен от непоставения американец Тейлър Фриц. 

След три часа и половина на корта 30-ият в схемата, който със сигурност ще е в горната част на схемата в София, преклони глава пред напористия си съперник след 3:6, 7:6, 6:7, 6:7 и не можа да си уреди среща с легендата Роджър Федерер в третия кръг. 

Американецът сервираше много добре през целия мач и на свой ред се възползва от възможностите си за пробив в първата част. В нея той на два пъти взе подаването на съперника си и след комфортно 6:3 поведе в резултата с 1:0 сета. 

Втората част започна по сценария на Фриц. Той стигна до ранен пробив, който успя да затвърди и при 4:1. В следващия гейм имаше възможност и за втори пробив, с който да убие интригата, но французинът отрази цели четири брейкбола, за да остане в сета. 

И после още в следващия гейм взе за първи път подаването на младия си опонент, за да доведе впоследствие нещата до тайбрек, въпреки че му се наложи да спасява още една точка за пробив в 12-ия гейм. В дългия гейм на 30-ия в схемата му се наложи да спасява три сетбола, на свой ред пропиля един, но в крайна сметка затвори частта при 10:8 в своя полза и направи резултата в сетовете 1:1. 

Монфис беше много близо до пълния обрат в третия сет. В него той имаше два сетбола на сервис на Фриц в заключителните два сервис-гейма на американеца. Но не успя да ги реализира и всичко влезе във втори тайбрек. В него на свой ред младокът пропиля един сетбол, но при втория беше безпогрешен и след 8:6 в дългия гейм поведе с 2:1 сета. 

В четвъртата част имаше изобилие от точки за пробив и за двамата, но те не бяха реализирани. Пет пъти Монфис се спаси на свой сервис, четири пъти го стори Фриц. И така за трети път в мача всичко се реши в тайбрек. В него американецът поведе с 5:1, допусна отпускане, пропиля и два мачбола, но при третия беше безкомпромисен и затвори мача в своя полза. 

Така в третия кръг Тейлър Фриц си осигури мач с победителя в Мелбърн от последните две години Роджър Федерер, докато Монфис ще се подготвя за участието си в София, който е следващият турнир в програмата му.