Победителят в последните две издания на Аустрелиън Оупън Роджър Федерер продължава победната си серия в Мелбърн. Маестрото се класира за третия кръг след успех над 189-ия в света Даниел Еванс в три сета - 7:6, 7:6, 6:3. 

Въпреки убедителното изражение на резултата, победата не дойде толкова безпроблемно за швейцареца. Той се изпоти над два часа и половина на жегата в Австралия, но все пак показа класата си и не допусна изненада срещу непоставения си съперник. 

В първия сет битката беше изключително равностойна и в нея имаше само една точка за пробив. Тя беше на сметката на Федерер в последния 12-и гейм, но британецът я спаси и доведе нещата до тайбрек. А в него се случиха много интересни неща. 

От 12 точки в него, цели 9 (!) бяха на сметката на посрещащия тенисист. Така не минипробивите, а случаите, в които удържаха сервиса предрешиха победителя. В крайна сметка Маестрото успя да пласира една точка в повече при свой начален удар и поведе с 1:0 сета след 7:5 в дългия гейм. 

Втората част започна перфектно за Федерер. Той проби още в първия гейм, удържа преднината си от пробив в четвъртия, когато трябваше да спасява брейкбол. И когато трябваше да сервира за сета, се пропука, след като в предния гейм пропиля дваа сетбола на сервис на Еванс. 

В крайна сметка всичко пак опря до тайбрек. В него обаче швейцарецът беше безкомпромисен. За разлика от предишния тайбрек, тук минипробивите бяха само два и двата бяха на сметката на фаворита, който в крайна сметка записа и този сет на сметката си след 7:3 в дългия гейм. 

Чак в третия сет нещата се улесниха за бившия номер едно в света. Той реализира сравнително ранен пробив - в четвъртия гейм, който се оказа напълно достатъчен за него, за да затвори сета и мача на сметката си и да гледа уверено към третия кръг.