Българският тенисист Александър Донски претърпя поражение от 113-ия в света Аслан Карацев с 0:2 сета ( 2-6, 3-6) в квалификациите на тазгодишното издание на Sofia Open. Руснакът контролираше напълно събитията в първия сет, но във втората част Донски имаше съвсем реална възможност за пробив, който щеше да направи развоя на срещата много различен. Въпреки резултата Донски може да извлече позитиви от днешния мач, а публиката в „Арена Армеец“ оцени подобаващо показаното от българина.

lap.bg
21 снимки

В откриващият гейм Донски осъществи обрат от 0-30, но не успя да реализира геймбола си. В последствие българинът спаси две точки за спечелването на гейма от страна на опонента си и на свой ред също пропусна още една възможност, като в крайна сметка Карацев бе този, който успя да вземе преднина в сета след продължилия 7 минути гейм. Руснакът се възползва от психологическото си предимство и заигра много уверено, като спечели втория гейм на нула и така стигна до първия пробив в мача.

В седмия гейм Донски показа много силна психика, отразявяйки три поредни точки за пробив. Сервисът на българина стана значително по-ефективен и това му помогна на свой ред също да достигне до няколко възможности за спечелването на гейма, които обаче не бяха оползотворени. За съжаление пробвът на руснака стана факт след двойна и непредизвикана грешка на Донски и по този начин Карацев натрупа доста комфортна преднина, която ще му позволи да сервира за спечелването на сета. Руснакът го направи в следващия гейм и поведе с 1:0 сета.

Донски започна по чудесен начин втората част, като вдигна значително процента си на вкаран първи сервис и успя да изненада много неприятно Карацев. Българинът пропусна първият от трите геймбола, които се откриха пред него, но след това завърши гейма със зрелищен минаващ удар. В следващите геймове двамата успяваха да спечелят подаванията си, а Донски показа добри удари. Но в седмия руснакът изигра един от най-силните си геймове в мача, докато броят грешки от страна на Донски се повишо значително. Карацев успя да направи много важна крачка към спечелването на мача след като две поредни грешки от форхенд на Донски му позволиха да поведе в геймовете за пръв път от началото на сета.

В оказалият се последен в мача девети гейм Карацев запази добри си ритъм и продължи да диктува темпото. Донски се бореше до последно, като на два пъти успя да изравни резултата за 30-30, но след това Карацев беше безупречен и стигна до победата след 75 минути игра.

Билети за надпреварата може да закупите ТУК