Една от сензациите в тениса от началото на годината е факт. Непобеденият от 2016 г. насам на Аустрелиън Оупън Роджър Федерер си стегна багажа към Швейцария. Той беше отстранен в четвъртия кръг на надпреварата от младия Стефанос Циципас, когото всички родни фенове на тениса ще имат щастието да гледат на живо на Sofia Open 2019 в началото на февруари. 

20-годишният грък надделя в гладиаторската битка, продължила почти четири часа, с пълен обрат до 3:1 сета. Той взе успеха с 6:7, 7:6, 7:5, 7:6 и сложи край на серията на Маестрото от 17 поредни победи в Мелбърн и уби мечтите му за 21-а титла от Големия шлем. 

Циципас не даде нито веднъж подаването си за целия мач, като спаси феноменалните 12 възможности за пробив. Всъщност, за целия двубой имаше един-единствен пробив и той беше на сметката на изгряващата звезда, с което показа, че може да се надиграва дори с един от най-великите тенисисти на всички времена. 

Първият сет започна със сервис на гърка, като му се наложи да отразява първите два брейкбола в мача още в първия гейм. Но успя да го стори и впоследствие вкара мача в руслото на рутинния успех за сервиращия в гейма. И това логично доведе нещата до тайбрек. 

В него двамата си направиха по два ранни минипробива, като впоследствие сервиращият пак доминираше. Така Циципас пропусна три сетбола, колкото и Федерер, преди да реализира четвъртия на сервис на съперника и след маратонското 13:11 в дългия гейм да поведе в сетовете с 1:0. 

С това обаче свършиха хубавите моменти за Маестрото в мача. Той загуби по наивен за класата му начин втората част. В нея той пропиля фрапантните 8 възможности за пробив, съответно в 6-ия, 8-ия и 10-ия геймове на сета. Последните четири брейкбола за него бяха и сетболи, но Циципас се справи великолепно. И вкара развръзката отново в тайбрек. 

В него нещата бяха равностойни до 3:3, но после Федерер на два пъти загуби сервиса си и трябваше да се примири с поражението в дългия гейм с 3:7. А резултатът в сетовете беше изравнен и гъркът придобиваше все по-голяма увереност. 

В третия сет отново началото беше равностойно. В седмия гейм швейцарецът изпусна още две възможности за пробив, а в следващия гейм за първи път в мача му се наложи и на него да отразява брейкболи - два на брой. 

Но Циципас показа много повече увереност от Маестрото в 12-ия гейм на сета, когато пред него се откри третата му възможност да вземе подаването на съперника и за разлика от Федерер я реализира и взе сета при първия си сетбол в него - 7:5. 

Решителната четвърта част беше триумф на сервиращите до самия тайбрек. А и в него. В дългия гейм двамата си размениха по един твърде ранен минипробив и продължиха да сервират мощно. Докато бившият номер едно в света не се пропука на 11-та точка и допусна минипробив. После Циципас сервира за мача и детронира Федерер в Мелбърн с 3:1 сета. 

Така 20-годишният грък продължава похода си по кортовете на Откритото първенство на Австралия и вече е на 1/4-финал за първи път в кариерата си на турнир от Големия шлем. Там ще срещне 22-ия в схемата Роберто Баутиста-Агут, който победи по-рано в трилър шестия поставен Марин Чилич.