Новак Джокович ще се завърне като №1 в световната ранглиста. Това стана факт, след като сърбинът надигра французина Александър Мюлер с 6-0, 6-2, 6-3 в мач от първи кръг на тазгодишния US Open

За носителя на 23 титли от Големия шлем това е първо участие в Ню Йорк от 2021 година насам. Той пропусна миналогодишното издание на турнира заради отказа си да се ваксинира срещу Ковид-19.

Срещата между Джокович и Мюлер бе изгледана на живо от Барак и Мишел Обама.

Сръбският тенисист доминираше от началото до края и не остави никакви шансове на съперника си. Той завърши двубоя с 32 уинъра, само пет загубени точки на първи сервис и спечелени 20/23 излизания на мрежата.

На 11 септември Новак ще започне рекордна 390-а седмица като №1 в световната ранглиста.

Следващият му съперник е Бернабе Сапата Мирайеш.

Испанецът Роберто Карбайес Баена, номер 63 в световната ранглиста, хвърли бомбата в първия кръг на Откритото първенство на САЩ, след като елиминира поставения под №4 Холгер Руне (Дания) с 6-3, 4-6, 6-3, 6-2. Това е първа победа за 30-годишния Баена над състезател от топ 10.

20-годишният Руне, който достигна до четвъртфинал на Ролан Гарос и на Уимбълдън през тази година, влезе в топ 5 на ранглистата на АТР за първи път. Но след като пристигна в Северна Америка той загуби и двата си мача на твърда настилка, които бяха в подгряващи турнири преди Ю Ес Оупън, включително оттегляне от втория си мач след травма в долната част на гърба.

Доминик Тийм пък триумфира над Александър Бублик. Шампионът в турнира за 2020 г. напомни за най-добрите си дни и записа първи успех над тенисист от Топ 30 от началото на годината, както и първи на Големия шлем от 2021 г. насам, когато победи Ник Кирьос на Aустрелиън Оупън.