Приказката на Стефанос Циципас продължава! Младият грък стигна първия си полуфинал в кариерата на турнир от Големия шлем, като преодоля коравия испанец Роберто Баутиста-Агут за тази слава на Откритото първенство на Австралия. Това се случи в гладиаторски мач, продължил 200 минути. 

Битката между двамата беше едно своеобразно превю какво можем да очакваме като качество по кортовете на предстоящия в началото на февруари Sofia Open, тъй като ще ни зарадват с присъствието си в зала "Арена Армеец", предвещавайки наистина страхотно шоу за зрителите в столицата. 

Гъркът взе двубоя със 7:5, 4:6, 6:4, 7:6 и чака победителя от двубоя между Рафаел Надал и Франсис Тиафо по-късно през деня. Така той сложи край на серията от драматични победи на испанския си опонент, продължавайки своята такава. 

Баутиста-Агут започна мача добре, реализирайки пробив още в първия гейм. Но допусна да му бъде върнат в осмия. Когато всичко отиваше към тайбрек, Циципас отново успя да пробие и да реализира втория си сетбол, за да вземе първия сет със 7:5. 

Втората част беше решена само от един пробив. Той беше на сметката на испанеца още в третия гейм. Ибериецът успя да го удържи до самия край на частта и да върне интригата в пълна степен след 6:4 в своя полза и 1:1 сета. 

Баутиста-Агут започна впечатляващо и третата част. Той проби за 3:2, затвърди го и сякаш всичко се развиваше по мед и масло за него. Но точно тогава сякаш той рухна, Циципас зареди серия от четири поредни гейма, в които реализира два пробива и заби третия си сетбол на сервиса на съперника в десетия гейм за 6:4. 

Решаващата четвърта част не предложи не само пробиви, но дори и възможности за пробив. Така всичко се предопредели след тайбрек. В него шест от първите седем точки бяха минипробиви, след които Циципас поведе с 5:2. После реализира двата си собствени сервиса и след 7:2 в дългия гейм затвори сета и мача, за да продължи да мечтае.