Само 19 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2019 година – тенис шоуто Sofia Open. Част от световния елит на аристократичния спорт ще завладее България от 3 до 10 февруари. 

„Арена Армеец“ е домакин на битките от най-силния и атрактивен турнир в света от категория АТР 250 за годината. Продължаваме рубриката „Звездите на Sofia Open 2019“. Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Матю Ебдън е сред тенисистите, които бавно, но сигурно намериха и утвърдиха своето място в Топ 100 на ранглистата през годините. Роден в Дърбан, Южна Африка, той и семейството му местят да живеят в Австралия, когато е на 12 години.

По тениса се „запалва“ от баща му Чарлз, който е финансов директор, но също така практикува редовно тенис и крикет. Ебдън хваща ракетата за първи път на петгодинишна възраст и до момента тя е неизменна част от живота му. Самият той признава, че се чувства най-добре на твърди и тревни кортове, а за свой любим удар определя форхенда. Най-много обича да играе на Australian Open, а Стефан Едберг и Андре Агаси са тенис идолите му.

Като типичен „австралиец“, когато не е на корта, обича да ходи на плаж и да кара сърф. Признава, че отделя голяма част от свободното си време на компютърни игри. Има обилна колекция от часовници, което също е сред хобитата му.

Казва, че ако не била професионалната кариера на тенисист, вижда себе си като адвокат. Записва право в Университета на Западна на Австралия, но прекъсва обучението си заради любимия спорт. През годините в Австралия се запалва по ръгбито, но само като фен. 

Ебдън напусна Клуба на ергените през ноември 2012, когато казва „Да“ на съпругата си Ким. През 2016 претърпя операция на коляното, заради която отсъства от кортовете в продължение на седем месеца. След завръщането си обаче бързо успя да намери формата си и приключи сезон 2018 сред първите 50 в класацията на АТП.

„На 31 години съм, но вярвам, че най-доброто за мен тепърва предстои. Усещам, че още доста години ще бъда в тура. В последните месеци намерих най-добрата си игра и мисля, че сезон 2019 ще бъде най-силният в кариерата ми“, увери австралиецът, който през февруари за втори път ще играе в София. Той дебютира в надпреварата през 2016-а, когато отпадна на старта от холандеца Тимо де Бакер.

Ебдън няма спечелена титла в кариерата си до момента, но е убеден, че това ще се промени през 2019 г.