„Любимият” на Рафаел Надал съдия оглавява списъка с назначенията за Sofia Open. Карлос Бернардес, с когото испанецът е в открита война от от 2015 г., ще бъде част от турнира за четвърта поредна година. Притежателят на Златна значка (най-високият възможен клас в съдийството) реферира всеки един от досегашните финали на Sofia Open.

Скандалът между Бернардес и Надал датира от турнира в Рио през 2015 г. 17-кратният шампион в турнирите от Големия шлем обвини бразилеца в липса на уважение и преднамерено лошо отношение и обяви, че не е редно той да е съдия на стола на негов мач.

Отново в Рио през 2016 г. по време на финала за бронзовия медал на олимпийския тенис турнир скандалът между двамата се разгоря с пълна сила. Надал обвини Бернардес, че е разрешил съперникът му Кеи Нишикори да вземе душ преди началото на третия решителен сет. В чудовищната жега испанецът загуби мача и остана извън почетната стълбичка на сингъл.

Последният (засега) епизод във войната се разигра на миналогодишния Уимбълдън. Надал бе предупреден за забавяне на играта още по време на загрявката преди мача от втория кръг с Михаил Кукушкин. Последва ново предупреждение след края на втория сет, но това не попречи на Рафа да спечели мача чисто.

Освен Бернардес още двама съдии със Златна значка ще реферират на Sofia Open 2019. Французойката Орели Турт ще стане първата жена с подобна задача в историята на турнира в София. Адел Нур (Ег) е третият топарбитър, който ще пристигне в столицата.

Канадецът Мохамед Фитуси допълва списъка със съдиите на стол, а новозеландецът Блаже Трифуновски ще отговаря за система „ястребово око”, която ще е в употреба трета последователна година.

Sofia Open 2019 ще се проведе от 3 до 10 февруари в зала „Арена Армеец”. Списъкът на участниците се оглавява от трикратния победител в турнири от Големия шлем Стан Вавринка. В София ще играят още звездите на бъдещето Карен Хачанов, Данил Медведев и Стефанос Циципас, намиращият се в Топ 20 на световната ранглиста Николоз Басилашвили, ветераните Фернандо Вердаско и Гаел Монфис, както и шампионите от 2016 г. (Роберто Баутиста Агут) и 2018 г. (Мирза Башич).

Билетите за Sofia Open 2019 са в продажба в мрежата на Eventim.