Григор Димитров победи френския тенисист Кентен Алис с 7:6(1), 6:3 в мач от ATP 250 в Стокхолм. Така българинът се класира за четвъртфинал на турнира, където ще срещне Доминик Щрикер.

Първият сет беше изключително оспорван, като французинът беше много силен на сервис и дори стигна до пробив в началото. Веднага обаче хасковлията върна пробива, но с голям брой асове Алис не остави нови шансове за пробив на хасковлията. Димитров дори трябваше да спасява няколко сет пойнта при 4:5. В крайна сметка сета завърши с тайбрек, в който бъларинът не остави никакви шансове на противника си.

Във втория сет Григор владееше нещата, стигна до пробив за 5:3, а след това с категорична игра спечели сервис-гейма си и по този начин взе срещата в два сета.

ПЪРВИ СЕТ (7:6):

Срещата започна със сервис-гейм на французина. Алис добре използва добрия си начален удар и спечели разиграването си на 0. На свой ред и Григор започна с ас. Българинът поведе с 30:0, но след това допусна равенство в гейма, като дори записа първа двойна грешка. Последваха обаче две поредни точки за хасковлията, който изравни геймовете - 1:1.

Последва нов безпроблемен гейм в полза на Алис. След това обаче френският тенисист стигна до две точки за пробив при сервис-гейм на Григор. Бекхенд в аут на първата ни ракета подсигури пробива - 1:3. Гришо се съвзе в следващото разиграване и дори поведе на опонента си. С два мощни сервиса обаче французинът стигна до 30:30. Дойде нова точка за Гришо и така се стигна до първи брейк пойнт в полза на българина. Алис отговори с нов ас - 40:40. Димитров обаче продължи да натиска и стигна до нов брейк пойнт, след което и осъществи такъв - 2:3. Резултатът стана 3:3, след като Григор измъкна труден гейм, в който се мина през равенство.

Хасковлията беше близо до втори пореден пробив, но сервисът отново дойде на помощ на Алис. Французинът изоставаше с 15:40, преди началният му удар да обърне развоя на гейма. Осмият гейм беше доста оспорван, като дори се стигна до равенство 40:40, но Григор успя да спечели разиграването си, за да изравни за 40:40. Последва обаче нов безпощаден сервис-гейм на Алис, в който направи два аса и поведе с 40:0. Французинът направи първа в мача двойна грешка, което даде една точка на Гришо, но той не успя да стигне до нещо повече.

Гришо оцеля в много тежък гейм, в който трябваше на четири пъти да спасява сет пойнт за французна. Последният от тях дори дойде след двойна грешка на българина. Все пак Димитров запази спокойствие в един маратонски гейм и успя да го спечели, като така изравни на 5:5. Григор на свой ред показа добра игра на сервис и изравни до 6:6, като така първият сет отиде в тайбрек. Той пък започна отлично за българина, който поведе с минипробив и 3-0. Хасковлията продължи със страхотната игра и дори спечели тайбрека, давайки само една в него на френския си съперник.

ВТОРИ СЕТ:

Вторият сет започна със сервис-гейм на Григор. Стигна се до равенство 30:30, но първата ни ракета успешно затвори разиграването си след ас и поведе с 1:0. Сетът вървеше гейм за гейм, като и двамата безпроблемно печелеха на свой сервис и така резултатът стана 2:2. Първите точки за пробив дойдоха в петия гейм и бяха в полза на Григор. Бекхенд на линията спаси Алис, а след това два поредни отлични сервиса върнаха паритета - 3:3. В следващия гейм Гришо отново остана стабилен на сервис и спечели разиграването си за 4:3.

Григор поведе на сервис на противника с 30:15, след като Алис тръгна напред към мрежата, но с хубав удар по диагонала Гришо намери линията. След това с перфектен ретур хасковлията стигна до две точки за пробив. Френският тенисист обаче се справи и изравни до 40:40 в гейма. Последва обаче нов шанс за първата ни ракета след сечен бекхенд. Този път, при третата възможност, Григор осъществи пробив и поведе във втория сет с 5:3. Последва много убедителен сервис-гейм на Гришо, който сервира за победа в мача. Българинът поведе бързо-бързо с 40:0 след ас, а след това спечели разиграването си и мача.