Българският тенисист Григор Димитров ще има възможността да открие програмата този уикенд на последното издание на де­монстративния турнир Ulti­mate Tennis Showdown. Над­преварата се провежда в Ака­демията на бившия му тре­ньор Патрик Муратоглу близо до Ница.

Първата ни ракета ще се изправи днес от 15:30 часа срещу Никола Маю. 38-годишният ветеран заема 213-о мя­сто в световната ранглиста в момента, като отдавна се насочи към мачове на двойки, където е под №3. Францу­зинът използва домашния турнир, за да набере скорост, преди да замине за САЩ. Също­то се опитва да направи и 19-ият в класацията на АТР хасковлия. 

Първоначално Григор тряб­ваше да мери сили с Алекс Попирин. Австралиецът обаче прецени, че няма да вземе уча­стие и се оттегли от UTS 2. 29-годишният българин няма шанс да се класира за финала на турнира, предвид че загуби от фелисиано Лопес и Ришар Гаске миналата седмица.

Това е последният демон­стративен турнир, в който Григор ще играе, преди да се отправи към САЩ. Очаква се той да потегли за Ню Йорк след седмица, след като пот­върди участие на Мастърса в Синсинати (преместен в Ню Йорк) и въпреки че не се чув­ства готов, ще опита да играе и на US Open, който стартира на 31 август.

Пред Димитров може да се очертае добър шанс да пов­тори постижението си в Го­лямата ябълка от миналата година, когато достигна до полуфиналите. Причината е, че се очертава доста сериоз­ни имена да пропуснат От­критото на САЩ. Такива са очакванията на Анди Мъри. До момента аут от надпрева­рата поради контузия е Роджър Федерер. Много вероят­но е обаче тя да бъде прене­брегната и от Новак Джокович и Рафаел Надал, предвид сгъстения цикъл с турнирите след това - Мадрид, Рим и Ро­лан Гарос.

"Чух, че някои от водещите играчи при мъжете планират да не участват. Очаквам точ­но това да се случи. Това е лично решение на всеки. Ако не се чувстваш сигурен, ако не си спокоен за пътуването в САЩ и ако не искаш за поста­виш под риск себе си и хората от екипа ти, тогава това би било напълно разбираемо. Убе­ден съм, че организаторите ще направят всичко необходи­мо за сигурността на тениси­стите на място и всичко там ще бъде наред, но по-притес­нително за мен е пътуването до Ню Йорк", коментира Мъ­ри, който към момента плани­ра да участва.