През 2018 година изгря звездата на Марко Чекинато. Италианецът впечатли целия свят с достигането си до 1/2-финалите на Ролан Гарос.  

Тогава, Чекинато завоюва още 2 титли от турнирите на ATP, и по всичко изглеждаше, че представителят на Италия трайно се настанява в световния елит. След страхотната 2018 година обаче, нещата за Чекинато тръгнаха стремглаво надолу. 

Той записа разочароваща кампания през 2019 и логично вече е извън топ 100. В откровено интервю Марко опита да назове реалните причини за големия спад и заяви, че много фактори са му повлияли, за да не успее да се задържи сред най-добрите. 

"Започвам всичко отначало. Бях номер 16 в света, а сега съм извън топ 100, определено не се чувствам добре. Вече започнах работа с новия си треньор познавам го добре, работили сме заедно, когато бях на 17. В момента се чувствам уверен, тренирам всеки ден и работя упорито. Има много причини, поради които не успях да се задържа в световния елит. Истината е, че не можах да се справя с напрежението, трябваше да защитавам прекалено много точки. Имах проблеми и от физическо естесттво, бях бавен и не се чувствах добре. Признавам, че загубих увереност и допуснах страшно много загуби. В този момент целта ми е да се завърна в топ 50, първо това, а после ще видим. Искам да карам стъпка по стъпка, но съм твърдо решен да докажа на всички, че успехите ми не са просто случайност, амбициран съм отново да се завърна сред елита на световния тенис“, завърши Чекинато.

Автор: Дидо Калинков