В рамките на три дни София отново ще приюти елита на световната художествена гимнастика. Арена Армеец ще е домакин за пета поредна година на турнир от Световната купа.

От 14 до 16 август най-силните представителки в този спорт ще демонстрират моментното си състояние, при това броени седмици преди най-важната надпревара за годината – Световното първенство в Германия, което ще е квалификация за Олимпиадата в Рио.

Входът за всички зрители е свободен, а от Българската федерация по художествена гимнастика са подготвили томбола с огромен брой атрактивни награди. За най-верните фенове на спорта ще има предвидена и Фен зона, в която гимнастичките ще раздават автографи след състезателния ден на 15 август.

Организацията на турнира възлиза на 450-500 хиляди лева, които са осигурени от основния спонсор, както и от Министерството на младежта и спорта. Наградният фонд на Световната купа е 20 хиляди швейцарски франка.

Наред с подготовката на това състезание председателят на БФХГ Илиана Раева разкри, че се работи по изготвянето на документите за кандидатстване за Световното първенство през 2018 година.

Рекорден брой гимнастички ще пристигнат у нас през тази година. 52 индивидуални състезателки от 37 държави ще си оспорват отличията.

Страната ни ще бъде представена от Мария Матева и Невяна Владинова, както и от ансамбъла при жените. Извън класирането ще участват Радина Филипова, Сара Стайкова и Катрин Тасева. Турнирът от Световната купа е изключително важен за българските националки, защото тяхното представяне ще бъде използвано като база за определяне на националния тим за Световното първенство в Щутгарт. Специално сформираната комисия обаче ще вземе под внимание и резултатите от контролните състезания, както и от предстоящите турнири.

Яна Кудрявцева, Маргарита Мамун и Александра Солдатова ще представят Русия.

Едновременно със Световната купа в Арена Армеец ще се проведе и съпътстващ международен турнир - „София къп“. Цветовете на страната ни ще защитават 9 от най-талантливите ни млади състезателки - Петя Борисова, Кристина Ташева, Ерика Зафирова, Боряна Калейн, Йоана Николова, Полина Иванова, Галатея Герова, Дамяна Беловяа и Биляна Писова.  Девойките на Русия ще бъдат предвождани от треньора Евгения Канаева.

От организационния екип на надпреварата в София не скриха, че се надяват на едно запомнящо се състезание, изпълнено с много емоции и успехи за родните състезателки. Официалното откриване ще е в петък (14 август) от 18.30 часа.