Международната федерация по гимнастика (ФИГ) удостои българската националка Мария Матева със званието "Гимнастичка от световна класа" за представянето й на Световното първенство в Измир през септември миналата година. В Измир Матева завърши на 14-о място в многобоя при жените.

"В БФХГ се получи официално писмо от ФИГ, с което Мария Матева се удостоява със званието "Гимнастичка от световна класа" за представянето й на Световното първенство в Измир"2014. Поздравления, Мария! Желаем ти едно още по-силно Световно първенство в Щутгарт (Германия) през септември", се казва в съобщение на сайта на българската федерация.

Междувременно, първата голяма звезда на българската художествена гимнастика - Мария Гигова (трикратна световна шампионка за 1969, 1971 и 1973 година), ще бъде главен съдия на Държавното първенство за деца категория А и Б, което ще се проведе от 2 до 5 юли в Камчия.

Надпреварата се организира от Българската федерация по художествена гимнастика, с подкрепата на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и КХГ Грация мебел стил. В първенството ще участват гимнастички от 46 отбора от цялата страна./БТА