Близкият приятел на Боян Петров - Любомир Попйорданов смята, че спасителната акция в Хималаите във връзка с изчезналия ни алпинист в подножието на върха Шиша Пангма (8013 м) е стартира твърде късно. Попйорданов, който също е известен пътешественик, изрази най-голямо притеснение от факта, че където и да се намира Петров в момента, той е напълно сам и същевременно е оставил сателитния си телефон.

Иван Кристоф дари 100 хиляди за спасителната акция за Боян Петров

Специализиран анализ: Какво представлява изкачването на Шиша Пангма?

„Това така или иначе не е най-лекият връх в Хималаите. Може да е най-ниският, но си остава осемхилядник. Този връх се атакува от тези, които се стремят да покорят 14 осемхилядника. По принцип там не се правят много търговски експедиции, защото не е лесно. Търговските експедиции се правят на по-лесно достъпни места", обясни Пойорданов пред "Здравей, България".

"Търговска експедиция означава, когато клиентите си плащат и в голяма степен могат да бъдат сигурни, че ще се качат до върха, както е на Еверест. Там има една колона от хора, които се изкачват. Има и спасителни възможности от непалска страна, каквито изобщо не съществува от китайска страна – отработени маршрути, кръжащи хеликоптери. Има много по-голямо количество алпинисти, тоест хора, които реално могат да участват в спасителна акция.”

„Тази група на Шиша Пангма се обслужва от непалска агенция, не се обслужва от Китай. От китайска страна нещата са по-сложни, виждате, че и информацията тече по-различно. Нещата са малко филтрирани в много случаи.”

„Смятам, че много късно стартира тази операция за спасяване. От другата страна също закъсняха, но от тибетска страна нямат и много хора, които да се включат.”

„За да може Боян да е оцелял, трябва да е в някакъв лагер, където няма хора. Само в лагер е възможно. Изключено е друго. Една седмица не можеш да го правиш (визира живот на открито – б.р.). при него все пак имаме необходимостта всеки ден да се бият такива инжекции (с инсулин – б.р.), знаете, като диабетно болен. Тези неща предполагат и някаква кондиция за една седмица.”

Съпругата на Боян Петров: Сигурна съм, че не гоним вятърни мелници

„Много хора излизат от маршрутите и отиват някъде другаде, но нямаме информация, че някой се разхожда без да се знае кой е в подножието на Шиша Пангма.”

„Лагерите са три, на най-ниския вече се знае, че има хора. До най-високия обаче още не могат да стигнат. Това е констатирано. Оттам нататък аз лично не знам… Нещата ми се струват до голяма степен загубени като контрол. Много ми се иска да има някакви чудеса и те са възможни. Боян много пъти е излизал от подобни ситуации. Проблемът е в това, че сега е сам. Това е проблемът. Освен всичко друго това е малка група от националности, която е тръгнала да атакува върха.”

„Имаме едно рязко влошаване на времето. Начинът на катерене на Боян е много добре обмислен – не оставя много възможности на случайността, а в същото време не е човек, който предприема рискове, за да се изкачи непременно. Той се е връщал от осемхилядници. Това влошаване на времето очевидно е било изненада.”

„Аз не съм катерил с него, но съм донякъде негов спонсор, исках да издам неговата книга, но други ме изпревариха. Пожелавам на всички да я прочетат. Искам хората да разберат, че това, което прави Боян, е това, което са правили и други велики изследователи. Това е пътят на човека към границата, търсенето на граница. Не мисля, че в неговия случай той търси границата, просто иска един българин да покори всички 14 осемхилядника. Затова той много често изкачва сам, без кислород, което също трябва да се отчете. Пет килограма тежи една бутилка. Стилът на Боян при изкачването е много бърз – с премерени рискове и много леко.”

„Наистина ми беше много странна информацията, че си е оставил сателитния телефон. Аз знам откъде е купен телефонът – можете с него и от Космоса да се обадите, последна дума на техниката. Не знам… Той забравен ли е, какво точно е станало. Така можеше да даде сигнал, че нещо не е наред. Не знам как се е стигнало дотук. Боян по правило не взима неща, които са му излишни, но един телефон не попада в тази категория. Същото важи и за фотоапарата, с който той документира изкачването. Винаги носи такъв, заедно с резервни батерии.”