На 13 февруари от 17:30 часа в тренировъчната зала "Арена Армеец" ще се проведе официално контролно на националните отбори по художествена гимнастика жени индивидуално и ансамбъл.

В контролното ще вземат участие както най-добрите български състезателки в индивидуалното - Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн, така и Петя Борисова, Татяна Воложанина, Вая Драганова и Лъчезара Пекова. Контролното се провежда ден преди отпътуването на Нeвяна Владинова за Гран при и Татяна Воложанина за Международния турнир в Москва - първото състезание за годината.

Ансамбълът жени ще представи новите композиции за 2019 година, които непрекъснато търпят развитие и усложняване. В съчетанието с обръчи и бухалки играят: Лаура Траатс, Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова. В съчетанието с топки на мястото на Ерика Зафирова се включва Камелия Стоилова. Елена Бинева за момента се възстановява от травма.

Поради заболявания от грип все още не е сигурно дали ансамбълът девойки ще може да участва демонстративно. За всички състезатели и треньори ще бъде много важно как публиката и специалистите ще приемат новите съчетания, а входът е свободен. 

Освен това за първи път официално контролно ще се предавана живо в YouTube канала на федерацията.