С три златни медала (в класовете МХ, МХ2Junior и МХVeteran) се завърнаха българските състезатели по мотокрос от Гърция, където се проведоха първите кръгове на европейския шампионат в класовете ЕМХ65 и ЕМХ85 и балканския шампионат във всички категории.

На стартовата решетка застанаха 34 българи, които с успешното си представяне донесоха второ място на страната в отборното класиране със 109 точки при изключителната доминация на гръцките пилоти пред родна публика. Победител в отборната надпревара станаха домакините със 111 точки, а на трето място са състезателите на Румъния с 95. Денят започна атрактивно с втория манш в най-масовия клас МХ. Победителят от вчера Мартин Тодоров (Kawasaki) взе старта, но изтърва един завой и след това се движеше трети. Това даде възможност на друг българин Юлиян Райчев (Kawasaki) да мине напред и да не позволи да бъде изпреварен до края.

По-късно лошият късмет продължи да преследва Тодоров и счупване на задна джанта му отреди 8 място, както в надпреварата, така и в крайното класиране за кръга. В крайна сметка с победа във втория манш и 47 точки актив Райчев си тръгна със златото от Яница, а подиума допълниха Веселин Малинов (Kawasaki, 38 т.) и Константинос Томпазис от Гърция (Yamaha, 38 т.). Малинов се качи още веднъж на подиума в Гърция, този път на най-високата стълбичка, за да си получи наградата за първото място в клас MXVeteran. Челната тройка там оформиха Атанас Петров (KTM) и Тони Цветков (Yamaha). В Европейския шампионат по мотокрос със страхотно представяне в най-малката кубатура се отчете Виктор Бориславов (KTM), който с две втори места и 44 т. отстъпи само на хърватина Матия Стерпин (KTM, 50 т.).

Челната тройка оформи Мариос Конакис (КТМ, 36 т.). При 85сс мотоциклети доминираше отново хърватски състезател. Никола Хранич (Husqvarna) беше безапелационен през целия уикенд и оглави класирането с пълен актив от 50 т. Втори остана пилотът на домакините Антониос Сагмалис (KTM, 44 т.). На трето място се класира надеждата на България Николай Малинов (Kawasaki), който си тръгна от Яница с 40 точки и бронзов медал.

В клас МХ2 на Балканския шампионат по мотокрос българските състезатели се представиха изключително достойно, като почти окупираха челната петица. Те изтърваха само първото място, което гръцкият състезател Йоанис Турацидис (Yamaha) спечели пред собствена публика. Уикендът не започна добре за един от основните фаворити в тази категория Хакан Халми (KTM), който бе дисквалифициран по време на квалификацията вчера. Състезателят от Севлиево бе наказан да потегли от последното 36-о място днес, но благодарение на перфектния старт и чудесната скорост, той пресече първи финала на първия манш. Във втория манш Халми бе бутнат от друг състезател при влизане в първия завой и завърши пети.

В крайна сметка българинът събра 41 точки, които му бяха достатъчни, за да вземе среброто в МХ2, а подиумът допълни Любомир Васев (Yamaha). Хакан си тръгна доволен от Гърция, тъй като грабна златото в по-малката категория MX2Junior. Негови подгласници там станаха Тони Цветков (Yamaha) и Георги Георгиев (Suzuki). В клас МХ1 българите с най-предно класиране са Денислав Ангелов (Yamaha) и Калоян Илиев (KTM), които завършиха на 4-то и 5-то място със съответно 34 и 31 точки. Румънецът Адриан Радуца (Yamaha) спечели убадително двата манша и грабна златото в Гърция с пълен актив от 50 точки. Втори с 44 т. остана Християн Илиоски (Македония, Yamaha), следван от кипъреца Хрисантос Хараламбус (40 т., КТМ). Следващото предизвикателство за българските мотокросисти е вторият кръг от Балканския шампионат по мотокрос в Гевгелия, Македония на 15-17 април./БТА