Тази събота и неделя (26,27 март ) в Яница, Гърция започва 1-ия кръг на Балканския шампионат по мотокрос. 34-ма наши пилоти са заявили участие в надпреварата, като се очаква близо 90 състезатели от балканския регион да участват в различните класове.

По традиция от последните години България е големия фаворит за спечелване на титлата в края на сезона, имайки предвид възможностите и качествата на родните пилоти. Общо 7 са състезанията от Балканското тази година като освен в Гърция стартове ще има в Македония, Турция, Босна и Херцеговина, Сърбия и два пъти в България- Самоков (16-18 септември)и Троян (07- 09 октомври).

При най-малките МХ65 кубика фаворити за призовите места са Виктор Бориславов и Радостин Михайлов, а дебют при МХ85сс на Балканското в този клас ще запишат Кристиян Иванов, Димитър Грозданов , Ерай Хасан и Николай Малинов, който в Поморие показа, че се намира в отлична форма и има с какво да изненада конкуренцията в Гърция.

Много силни и оспорвани ще бъдат както квалификацията за място, така и двата състезателни манша в МХ2, където от България ще участват първите шестима от общото подреждане (без Майкъл Иванов) от първия кръг на Републиканския ни шампионат. По трасето в Яница ще карат Хакан Халми, Кристиян Ангелов,Любомир Васев, Тони Цветков, Георги Георгиев и други наши пилоти, които са претенденти за класиране на подиума.

В МХ1 шансове за влизане в „тройката” на Калоян Илиев и Денислав Ангелов, а при МХ шампионът от последния сезон и водач във временното класиране на България Мартин Тодоров ще трябва да пребори балканската конкуренция , сред която ще има и още наши състезатели. За класовете МХ 65 и МХ 85 шампионатът ще бъде и 1-и кръг на Европейското първенство. Свободните тренировки и квалификацията ще бъдат в събота , а състезателните маншове в неделя.

По същото време, но в Холандия ще се състои 3-ия кръг на Световния шампионат по мотокрос Гран При Европа. За първи път в историята на българския мотоциклетизъм трима наши сънародници ще застанат на старт в един клас на такъв форум. Петър Петров, който има 56 точки след първите два кръга и е на 5-то място в подреждането, Майкъл Иванов с 11 точки и 21 място във временното класиране и дебют сред елита в МХ2 за Иван Петров. Заради католическия Великден квалификацията ще бъде в неделя, а състезателните маншове в понеделник на трасето Валкенсваард.