Популярният бивш телевизионен водещ на автомобилното предаване Top Gear Джеръми Кларксън отправи внушителна словесна атака към отборите на Мерцедес и Ферари. Според него те са основната причина за срива в интереса към Формула 1.

Колоритният англичанин, който винаги е бил известен с чепатия си нрав и пиперлив език, говори пред Ютуб канала Drivertribe, а когато стана дума за Формула, посочи саксия с растения и отсече: „Предпочитам да гледам как тези растат, отколкото да гледам състезание от Формула 1. А аз обожавам Формула 1.”

„Първа стъпка: отървават се от всички стюарди. Опасното шофиране е това, което феновете искат да виждат, така че ако някой покаже такова, аз  ще му дам допълнителни 5 точки за шампионата.”

„Колите трябва да бъдат по-здрави, трябва да могат да устояват на битка гума до гума без предните им крила да се отчупват. Трето, ФИА трябва да види какво направиха в крикета. Те разполагаха с 5-дневен скучен спорт и го превърнаха в нещо съвсем различно. Видяхте какъв беше финалът на Световното първенство – претъпкани трибуни и тълпи, които скандират.”

„Аз не гледах Гран При на Великобритания, гледах Федерер-Джокович (финала на Уимбълдън, който се проведе по същото време – б.р.). Междувременно Люис Хамилтън си мислеше: „А, просто ще изчакам да дойде спирането в бокса и ще изпреваря Ботас по този начин.”

„М****та му, м****та им на всичките! Искам да виждам Жак Вилньов и Рене Арно гума до гума в последната обиколка в Гран При на Франция, а ако това не се харесва на Ферари, м****та им и на тях. Всъщност, м****та им и на Мерцедес. Всички могат да ходят да се ч***т.”

„Ферари говорят: „О, ами, ние имаме маркетинг стратегии”, а Мерцедес отговарят… О, няма значение, м****та ви и на вас! Нека отново превърнем Формула 1 в истински спорт, а не само някакво упражнение за здраве и безопасност!”, завърши тирадата на Кларксън.