Ферари взе грешно решение с избора си Матия Биното да замени уволнения шеф на отбора Маурицио Аривабене. Това заяви един от бившите технически директори във Формула 1 Гари Андерсън.

Роденият в Швейцария Биното първо беше шеф на отдела по развитие на двигателите, след като „скудерията” не беше конкурентна сила в началото на хибридната турбо ера през 2014-а. По средата на 2016-а той бе повишен до технически директор като част от мащабните реформи, задвижени от вече покойния бивш президент и изпълнителен директор на бранда Серджо Маркионе.

Оттогава досега Ферари произведе две коли, които имаха потенциала и ресурсите да печелят редовно състезания, макар че грешки на отбора и Себастиан Фетел превърнаха почти перфектния Люис Хамилтън в едва третия пилот, печелил световната титла поне 5 пъти.

Гари Андерсън, който е бивш технически директор в Джордан, подходи със скептицизъм спрямо новата роля на Биното във Ферари, подчертавайки съществените разлики спрямо предишната му. „Биното е някой, който беше много добър като технически директор. Сега обаче му предстои нещо много различно”, заяви Андерсън.

„Сега работата му ще е на пълен работен ден, седем дни в седмицата. Не е някакво почасово занимание. Това със сигурност ще се отрази върху усилията, които хвърлят от техническия отдел.”

„За мен те взеха грешното решение. Трябваше да доведат някой друг (за шеф на отбора – б.р.)”, допълни още той.