Страшно много се говори за вече прословутия “парти режим” на Хамилтън, но какво всъщност означава това и как точно се прилага? В последните няколко години Мерцедес използват специален режим на работа на задвижващата система по време на квалификациите в събота. Това им позволява да бъдат още по-бързи от останалите и в крайна сметка по-добрата позиция на потегляне от решетката, често означаваше по-добри резултати в надпреварите.

В изминалия първи състезателен уикенд на “Албърт парк” Ботас отпадна още в началото на Q3, но Хамилтън победи останалите с над 6 десети предимство. Той окачествява това специфично представяне с “парти режим”. Тези режими всъщност са два - единият е основният, който се активира за квалификациите по принцип и той дава около 4 десети предимство спрямо стандартния режим.

Според анализа на един от най-уважаваните ни колеги Марк Хюз и негови запознати източници, има още една стъпка в режима на работа. След основното парти настъпва и погото, ако ползваме стила на изказване на Люис - това е втората стъпка, даваща още 2 десети или 180 хилядни както бе на “Албърт парк”. В събота Люис имаше предвид, че не е използвал този последен режим, когато записа тур с 6 десети и половина по-добър от втория Кими Райконен.

Тото Волф каза, че е използван “парти режима”, но не уточни в коя от двете му степени. Люис имаше цялото време на света да реагира след инцидента на Валтери. Тогава всъщност британецът загуби най-големия си опонент за пол-позишъна. Още в петък той бе със 7 десети по-бърз от останалите, така че 0,6 + 0,2 - разликата в квалификацията можеше да бъде и още по-голяма.

Друго нещо много важно - това е сезон, в който на разположение ще са само 3 задвижващи системи и всеки един миг, в който могат да не се претоварват, е добре дошъл за дългосрочните амбиции на отборите. Затова и Люис не използва последния режим, и затова говореше, че не е бил с нещо по-различно от това, което имаше като представяне в Q1 и Q2. Просто направи адски добра обиколка и Валтери вече не бе в сметките.

И така - Мерцедес започнаха годината с безспорно най-бързата кола, но това нищо не означаваше, тъй като в неделя, един период на виртуална кола за сигурност, софтуерен глич в систмите на Мерцедес или просто подценяване на ситуацията, плюс страхотната преценка и каране на Фетел, предопределиха крайния резултат. Това може да се превърне в един от лайтмотивите на подновеното първенство.

“Албърт парк” традиционно не е трасе, на което да ставаме свидетели на много изпреварвания и близко следване на колите, но това рязко може да се промени на следващите трасета и всъщност да се насладим на един много интересен сезон на битка между Мецедес и Ферари. От такъв сценарий ще спечелят всички.