Джордж Ръсел спечели Гран При на Австрия, след като Ландо Норис и Макс Верстапен се удариха в края на състезанието. Пилотът на Макларан натискаше трикратния световен шампион, като на няколко пъти не успя да го изпревари, а след това се стигна и до инцидент между тях. От него се възползва именно пилотът на Мерцедес, който поведе.

Оскар Пиастри се справи с Карлос Сайнц за второто място, а за испанецът остана последното място на подума. Люис Хамилтън завърши четвъри, а Макс Верстапен пети, но получи 10 секунди наказание заради ситуацията с Норис, който пък отпадна от надпреварата.

Верстапен все пак остана пети заради голямата си преднина пред Нико Хюлкенберг, който остана шести. Седми се нареди Серхио Перес, а осми Кевин Магнусен. Топ 10 допълниха Даниел Рикардо и Пиер Гасли.


Старт на състезанието: Макс Верстапен направи отличен старт и дръпна до първия завой. Ландо Норис отново се позабави и това доведе до атака на Джордж Ръсел към пилота на Макларън, който успешно се защити на трети завой. Малко зад тях пък Люис Хамилтън се справи с Карлос Сайнц, а Шарл Льоклер бе повикан в бокса заради повреда в предното крило. 

Обиколка 4/71: Верстапен избяга на повече от две секунди пред Норис. След тях и Ръсел бе на почти две секунди изоставане, като той на няколко пъти размени позицията си с Люис Хамилтън, като все пак запази третото място. Зад тях се движеха Сайнц, Перес и Пиастри, които оформяха един DRS влак. 

Обиколка 7/71: Люис Хамилтън върна позицията на Карлос Сайнц заради инцидент на старта, така испанецът взе четвъртото място, а точно зад тях и Оскар Пиастри се справи със Серхио Перес. През това време пък Верстапен увеличи аванса си на върха на повече от три секунди. В дъното продължи да се движи Логан Сарджънт, като 19-и пък беше Шарл Льоклер, който рано-рано трябваше да посети бокса за ново предно крило.

Gulliver/GettyImages
31 снимки

Обиколка 12/71: Нико Хюлкенберг и Дани Рикардо посетиха бокса за нови твърди гуми. След това и други пилоти се насочиха към пита, за да сменят гумите си. Малко по-рано Норис като че ли направи грешка, тъй като изведнъж изостана с 4 секунди и половина.

Обиколка 17/71: Льоклер изобщо не успя да прогресира от 19-ата позиция, като отново влезе за нови гуми и така излезе последен. Разликите между топ 7 се увеличиха и нямаше атаки с DRS. След седмият Серхио Перес двамата пилоти на Алпин продължиха борбата си за точки, докато десетото място бе за Юки Цунода. В края на обиколката Шарл Льоклер успя да изпревари Логан Сарджънт.

Обиколка 21/71: Удар между Гуаню Джоу и Фернандо Алонсо! Китайският пилот беше ударен отзад на трети завой, когато испанският ветеран се опита да го изпревари. В края на обиколката пък Люис Хамилтън и Серхио Перес посетиха бокса. Двамата пилоти на Хаас се изкачиха в позициите, даващи точки.

Обиколка 25/71: Фернандо Алонсо получи наказание от пет секунди. Верстапен и Норис посетиха бокса за нови гуми и така Оскар Пиастри временно поведе в надпреварата. Обиколка по-рано австралиецът сподели по радиото, че Люис Хамилтън е настъпил бялата линия при влизането си в пита. Инцидентът бе прегледан и седемкратният световен шампион също получи наказание от пет секунди.

Обиколка 30/71: Шарл Льоклер стигна до 18-ото място и получи уверение по радиото, че може да се бори за точки, ако поддържа темпото си. Междувременно стюардите разглеждаха два инцидента с пилотите на Ред Бул. Чеко бе разследван за превишена скорост в бокса, докато ситуация между Верстапен и Норис в бокса също беше разследвана, тъй като нидерландецът бе пуснат опасно пред Ландо Норис.

Обиколка 32/71: Серхио Перес получи пет секунди наказание. Мексиканецът се движеше седми, пред пилотите на Хаас.

Обиколка 34/71: Ландо Норис записа новата най-бърза обиколка, но продължи да изостава на повече от седем секунди. Рейс контролът съобщи, че наказание за Верстапен няам да има, а в края на обиколката Шарл Льоклер за трети път посети пита за нови гуми.

Обиколка 41/71: Пиер Гасли успя да изпревари съотборника си в Алпин Естебан Окон. Ландо Норис изоставаше на 7 секунди и половина. Ръсел продължаваше да държи третото място, но без да се приближава до пилота на Макларън. 

Обиколка 44/71: Пилотите на Алпин, както и други, преминаха през бокса за второто си влизане. Повторенията показаха как елемент от колата на Окон се отчупи, което определено навреди на темпото му. Ландо Норис свали малко над секунда от изоставането си от Макс Верстапен.

Обиколка 49/71: Верстапен отново отново покачи преднината си. Оскар Пиастри пък се справи с Люис Хамилтън за третото място, докато другият пилот на Мерцедес Джордж Ръсел посети бокса и се движеше пети, но с най-добро темпо.

Обиколка 52/71: Верстапен бе забавен сериозно в бокса и сложи медиум гуми, в същия момент и Ландо Норис посети пита, но за чисто нов комплект средно твърди гуми. Така разликата между двамата спадна на под 3 секунди, а нидерландецът дори допусна грешка в един от завоите.

Обиколка 55/71: Ландо Норис започна да натиска пилота на Ред Бул, използвайки и DRS системата. Той опита атака на трети завой, като нидерландецът успя да се защити. Британецът пък се оплака от защитната маневра на Верстапен, който смени посоката на движението си при спирането.

Обиколка 59/71: Ландо Норис опита нова атака в трети завой, като временно излезе начело на състезанието, но след това Верстапен успя да си върне първото място. Битката между двамата продължи.

Обиколка 65/71: Верстапен и Норис продължиха борбата си, като на няколко пъти пилотът на Макларън опита изпреварвания в трети завой, а при едно такова двамата се удариха. Ландо Норис удари нидерландецът, като и двамата излязоха от инцидента със спукани гуми и трябваше да посетят бокса.

В този момент Джордж Ръсел поведе в състезанието, а малко след това Оскар Пиастри се справи с Карлос Сайнц за второт място. Вестапен излезе пети от пита с нови софт гуми, докато Ландо Норис отпадна от надпреварата. Заради отломките от болидите на Ландо и Макс бе дадена и виртуална кола за сигурност. 

След това пилотът на Мерцедес нямаше проблеми да поддържа добро темпо и да пресече финалната линия втори. Серхио Перес опита да се пребори за позиция, но не успя да изпревари Хюлкенберг. Верстапен пък получи наказание от десет секунди, но не загуби позиция заради голямата си преднина пред пилота на Хаас.