Люис Хамилтън стартира прекрасно на тренировките за годината във Формула 1 и бе най-бърз в Барселона. За едва втори път в хибридната ера Мерцедес оглави първия ден, като вторият пилот на „сребърните стрели” Валтери Ботас записа второто най-силно време.

Най-бързата обиколка на британеца в Каталуния бе 1:16.975, като това е със 1,2 секунди по-бързо от първия ден през 2019-а година.

Очакванията, че Формула 1 ще предостави бързи най-бързите болиди в историята се оправдаха, след като първите 10-има се разделиха в 1,5 секунди. Докато времената в тестовете честно не са представителни, предимството на Мерцедес пред Ред Бул и Рейсинг Пойнт беше 0,3 и 0,5 секунди. Надеждността пък също бе на ниво, след като всеки един от отборите направи поне 100 обиколки и през деня нямаше червени флагове, които да спират сесията.

Ферари беше най-бързият отбор през миналата година, но сега отборът финишира 11, след като Шарл Лоьклер записа лошо време, докато четирикратният световен шампион Себастиан Фетел се очаква да кара в четвъртък следобед. Серхио Перес, който изведе Рейсинг Пойнт зад Мерцедес в новия RP20-болид и съотборникът му Ланс Строл прекара 100 обиколки на трасето.

Пилотът на МакЛарън Карлос Сайнс бе шести след 161 опита, пред дуото на Рено – Даниел Рикиардо и Естебан Окон.