Винисиус Жуниор е символът на новото поколение таланти на Бразилия, които пристигат в Катар като фаворити за рекордна шеста световна титла. Пред "Ройтерс" 22-годишният футболист говори за това как Неймар помага на ново поколение.
 
„Неймар премина през много трудности, когато беше млад. Трябваше да играе под голямо напрежение и затова той е този, който днес се грижи да помага на  новото поколение. Да играя с него е мечта не само за мен. Ние израснахме, боготворейки го. Това, което той прави като лидер, е много важно", заяви Вини.

Винисиус Жуниор

източник: Sofascore

Твърде зрял за годините си, нападателят на Реал Мадрид приема спокойно натиска и отговорността да бъде лицето на новото поколение на Бразилия.
 
„Справянето с напрежението винаги е било лесно за мен, тъй като съм уравновесен. Освен това слушам много. Обичам да се уча от по-опитните играчи като Карим (Бензема) и Неймар“, добавя Винисиус.
 
Но зад широката му усмивка и танцовите стъпки след гол, които вече са негова запазена марка, стои разумен и социално осъзнат млад мъж, който иска да използва футбола и славата си за големи неща. Той вече създаде фондация, която изгражда училища в бедни райони и инвестира в изследвания за разработване на нови начини за подобряване на образователната система в Бразилия.
 
„Вярвам, че трябва да направя повече. Виждам как спортисти като Луис Хамилтън и ЛеБрон Джеймс се справят добре и искам да направя същото, да помогна на хората по много начини. Образованието е важно, защото не всеки може да стане спортист. Много се опитват, но не всички успяват. Затова правя всичко възможно да помогна на хората в Бразилия да продължат да се усъвършенстват и развиват като личности. Можем да накараме повече хора да посещават университета, да имаме повече лекари, повече професори", обяснява Вини.