С три равенства завършиха двубоите от първия кръг в група I на световните квалификации в зона Европа.

Хърватия направи 1:1 с Турция, Украйна завърши също 1:1 с Исландия, а Косово измъкна точка като гост на Финландия, приключвайки 1:1.

Пред празни трибуни в Загреб хърватите могат да съжаляват, че не спечелиха три точки, след като поведоха от дузпа в 44-ата минута, а в третата минута на добавеното време на първото полувреме допуснаха попадение за 1:1.

Дузпата бе отсъдена за нарушение срещу Лука Модрич, а Иван Ракитич я превърна в гол за 1:0. Хакан Чалханоглу обаче върна равенството от пряк свободен удар.

Иначе Гостите стартираха по-добре и още във 2-ата минута Емре Мор отправи опасен удар.

На три пъти хърватите удариха греда още през първото полувреме. В 10-ата минута Марио Манджукич бе спрян от гредата, а след това Марко Пяца не успя да уцели опразнената врата при добавката. Само 5 минути по-късно и Лука Модрич удари греда, в 31-ата за трети пък пак гредата спаси Турция при удар на Марио Манджукич.

Турция също имаше своите шансове един, от които бе в 21-ата минута, когато Емре Мор бе замесен в опасност пред вратата на домакините.

След почивката домакините направиха редица пропуски, които им струваха победата. Манджукич и Марко Пяца пропиляха добри възможности за гол в 58-ата и 75-ата минута.

В добавеното време Хърватия можеше все пак да грабне трите точки, но Волкан Бабаджан спаси удар на Милан Бадель и така мачът завърши 1:1.

Украйна - Исландия

източник: БГНЕС

Украйна трябваше да навакса изоставане срещу Исландия, а в 83-ата минута Йевхен Коноплянка изпусна дузпа, която можеше да донесе победата за домакините. Така новият треньор на украинците Андрий Шевченко трябваше да се задоволи с точка в дебюта си след крайното 1:1.

В Киев Исландия поведе още в 6-ата минута чрез Алфред Финбогасон, а Украйна изравни в 41-ата чрез Андрий Ярмоленко.

Финландия - Косово

източник: БГНЕС

Финландия и Косово направиха 1:1 също в двубой от група I, като това бе първа точка в историята на националния тим на Косово, който направи официален дебют на международната сцена.

Домакините от Финландия поведоха в 18-ата минута чрез Паулус Араюри , а в 61-ата минута от дузпа Валон Бериша бе точен за 1:1, което се оказа и крайният резултат.

В 18-ата минута Араюри реализира след като получи от Томас Лам. Гостите не се предадоха и търсеха своите шансове да върнат равенството. Леарт Пакарада пропусна в 34-ата минута за Косово, а десетина минути преди това и Теему Пуки от Финландия пробва мерника си.

След почивката тимът на Косово бе доста активен и успя да изравни, след като Валон Бериша бе точен от бялата точка, а в 71-ата и Бернард Бериша можеше да се разпише, но в крайна сметка двата тима разделиха по точка на старта на световните квалификации.