Нигерия ще се стреми да избегне поражението срещу Исландия в петък (22 юни), за да запази шансове за класиране на осминафиналите на Световното първенство по футбол в Русия.

Северняците пък ще трябва да се справят с жегата и с насекомите във Волгоград, след като стартираха в група "D" с позитивното 1:1 срещу фаворита Аржентина.

Африканците пък са свикнали с топлото време, но са изправени до стената, след като загубиха от Хърватия с 0:2 в първия си мач. Възпитаниците на германеца Гернот Рор усещат напрежението, защото знаят, че още една загуба ги праща вкъщи.

Наставникът на островитяните Хеймир Халгримсон не се очаква да промени тактиката на игра, въпреки че почти сигурно няма да може да разчита на крилото Йохан Берн Гудмундсон от английския Бърнли, който получи мускулно разтежение на прасеца срещу Аржентина.

Това може да даде възможност за изява на Рурик Гисласон, който замени Гудмундсон срещу южноамериканците, а след двубоя последователите му в "Инстаграм" нараснаха значително.

"Беше доста весело, всички в отбора се забавлявахме. За него със сигурност е приятно. Бяхме в съблекалнята след мача той имаше 70 хиляди последователи, а след това той обнови и те вече бяха 75 хиляди. Не знам какво се е случвало в Южна Америка по време на мача, но това е добре за него и за трансферната му стойност", коментира голмайсторът на исландците Алфред Финбогасон.

Очакванията за жега и над 30 градуса във Волгоград, обаче, не тревожат толкова играчите на Исландия, въпреки че в родината им юнските температури рядко достигат двуцифрени стойности. 

Островитяните по-скоро са притеснени от нашествието във Волгоград на летящите насекоми, с които управата на града така и не може да се справи, въпреки усилията си.

"Повече съм притеснен от мухите и комарите, отколкото от жегата. Когато насекомо попадне в устата ми, започвам да се задушавам. Това не е приятно, когато трябва да играеш футбол", коментира защитникът Биркир Мар Севарсон, който е един от малкото исландски национали, играещ в родината си на клубно ниво за Валур.

"Винаги сме били уверени, че можем да спечелим повечето мачове. Затова играем всяка среща за победа. Това не се е променило след двубоя с Аржентина. Самочувствието ни е голямо", допълни той.

Нигерия получи два гола от Хърватия от статични положения, което е една от силните страни на исландците.

"Нигерия е съвсем различен съперник от Аржентина. Те практикуват друг стил на игра. Силни и здрави са, а футболистите им са способни на тичат много и да покриват големи пространства. Нигерия е добре организиран отбор, за което кредит заслужава треньорът им Рор", коментира наставникът на островитяните Халгримсон.

В лагера на Нигерия са наясно, че нямат друга алтернатива, освен победата.

"Трябва да спечелим срещу Исландия. Само ако победим, запазваме шансове да се класираме на осминафиналите", заяви Рор.

Нигерийците ще търсят вдъхновение от Сенегал, който стана първият африкански отбор с победа на Мондиал 2018 след 2:1 срещу Полша.

"Концентрирани сме. Готови сме. Искаме победата. Знаем, че се нуждаем от задължителен успех срещу Исландия, за да останем в турнира. Ще направим всичко възможно, за да го постигнем", заяви халфът Джон Оби Микел. /БТА