Исландия излиза срещу Хърватия с ясното съзнание, че дори и победа би могала да се окаже недостатъчна за продължаване към фазата на елимицаиите. Скандинавците ще следят зорко развитието и на срещата между Нигерия и Аржентина, знаейки, че успех на африканците би озачавал, че Исландия ще напусне Мондиала още след груповата фаза в дебютното си участие.

Двубоят е във вторник вечер от 21 часа. Хърватите са начело в група D с 6 точки, а втори са нигерийците. Исландия пък е на трета позиция с 1 точка, колкото има и четвъртият - съставът на Аржентина.

Очаква се Хеймир Халгримсон да заложи отново на по- успешната до момента система на игра на неговия отбор- 4-5-1, която донесе точката срещу Аржентина, а не на използваното срещу Нигерия 4-4-2. Наставникът ще може да разчита отново на напълно възстановения Емил Халфредсон да започне мача. Важно е да отбележим, че двата тима бяха в една група в клавификационната фаза на Мондиала, а исландците завършиха на първтото място с 2 точки пред Хърватия.

„Поражението от Нигерия не променя нищо. Това е нашият начин на игра. Не знаем как ще подходят хърватите, дори и да дадат почивка на един или на 10 футболисти, те все пак ще са силни. Те разполагат с играчи от топ първенствата в Света. Това няма да промени подготовката ни за мача“,коментира Хеймир Халгримсон.

С два успеха Хърватия вече постигна първата си цел- излизане от групата и участие на осминафинал, което дава перфектна възможност на Златко Далич да даде почивка на част от основните си футболисти и експериментира, но с мисъл за победа, след която тимът да завърши с 9 точки от трите си мача.

„Огромен товар падна от плещите ни, след като се класирахме. Вече знаем колко силни сме и какво можем да постигнем в турнира. Това е благодарение на треньора и екипа му, който ни държат здраво стъпили на земята и ни дават увереност, че може да стигнем далеч. Познаваме и силните си страни и слабите, сега трябва да работим и да постигнем повече от колкото до момента“, сподели Ведран Чорлука.

А след добрите игри на капитана на шахматистите Лука Модрич, суперлативи по негов адрес от съотборниците му не липсваха.

"Удоволствие е да играеш с него. Той е един от най- добрите в света. Може би щеше да получава повече внимание и дори да е сред претендентите за Златната топка, ако беше германец или испанец, но в момента получава по- малко от колкото заслужава, защото сме малка държава", заяви Деян Ловрен.