Юрген Клоп и Ливърпул приключиха своята европейска епопея през годините, след като мръсисайдци не успяха да надмогнат себе си и италианския Аталанта. Английският тим взе успеха с 1:0 в Бергамо, но загубата с 0:3 на „Анфийлд“ седмица по-рано даде нужното спокойствие на другите „нерадзури“ в Серия А, които продължиха към полуфиналите на Лига Европа.

Иначе, Мохамед Салах изведе „червените“ напред в резултата в седмата минута, когато египетският нападател се разписа от дузпа, а по-късно през първото полувреме изпусна повече от отличен шанс да покачи актива на гостите и да прати мача в съвсем различно русло. Смените на Клоп през второто полувреме на „Гевис Стейдиъм“ не дадоха нужния резултат за англичаните, които се сбогуват с Европа и сега фокусът им остава единствено шампионата в Англия, където битката за титлата е повече от завързана.

По този начин германският наставник повече няма да води 19-кратния английски шампион в Англия в европейските клубни турнир, след като в края на тази кампания напуска поста мениджър на Ливърпул. Аталанта, от своя страна, ще се изправи срещу победителя от двойката Бенфика и Олимпик Марсилия, като бергамаските мечтаят за първи европейски турнир в своята скромна футболна история.


Ливърпул контролираше малко повече топката в началото, но в първите няколко минути нямаше опасности пред вратата на Хуан Мусо. В третата пък Върджилв ан Дайк получи лекарска помощ, след като получи проблем на лявата си ръка и лекарският екип на мърсисайдци влезе да окаже помощ на капитана. В петата минута реферът от Франция посочи дузпа за гостите от Англия, след като Александър-Арнолд опита центриране отдясно, а топката се спря в ръката на Руджери и Летесие беше безкомпромисен.

Зад топката застана Мохамед Салах, който със силен удар в долния десен ъгъл на Мусо преодоля вратаря на Аталанта за 1:0.

Guilliver/GettyImages
30 снимки

Англичаните наложиха сериозен натиск след откриващия гол, а в 12-ата Гакпо изведе отлично Луис Диас сам срещу Мусо, но аржентинският вратар излезе и спря колумбиеца. Последва мощен удар от сериозна дистанция от Доминик Собослай, но отново стражът на Аталанта спаси. В 14-ата минута Скамака центрира остро отляво за бергамаските, а Ван Дайк пресече, но топката отиде заплашително към вратата на Алисон, но бразилският страж спря кълбото преди да влети във вратата му.

Шест след това Джанлука Скамака пусна хитро между бранителите на Ливърпул за Алексей Миранчук, който се озова в наказателното поле на гостите, но контролът на украинеца беше лош и Алисон улови. Минута след това Александър-Арнолд пробва извеждащ пас отдясно за Собослай, но унгарецът не успя да продължи от въздуха за Гакпо.

В 28-ата минута Ливърпул допусна лоша неточност в защита и последва диагонален удар от Миранчук, но той мина встрани от английската врата. Осем минути преди края на първото полувреме Коди Гакпо даде изящен извеждащ пас към Салах, който остана сам срещу Мусо, който вече беше излязъл. Салах стреля с левия крак и прехвърли вратаря, но не уцели вратата, пазена от аржентинеца.

Четири преди края на първото полувреме Теему Коопмайнерс отбеляза гол след много силен изстрел, но халфът на бергамаските беше с метър засада и реферите отмениха попадението. Минута преди края Гакпо изведе Луис Диас, но Исак Хиен спря топката с ръка, макар колумбиецът да излизаше сам срещу вратаря на Аталанта, то реферът му даде жълт картон.

След подновяването пред Аталанта се откри страхотна възможност за изравнителен гол, но ударът на Алексей Миранчук не затрудни Алисон Бекер, който спаси отбора си. В 58-ата Александър-Арнолд центрира топката в наказателното пък Ван Дайк от фал и нидерландецът отигра с глава, но не успя да затрудни Мусо.

След точно час игра Дзапакоста намери отлично Коопмайнерс, а той отправи много силен изстрел към английската врата, но Алисон спаси отново. Юрген Клоп направи тройна промяна в 63-ата минута, пускайки в игра Дарвин Нунес, Харви Елиът и Диого Жота, а те заеха местата на Луис Диас, Доминик Собослай и Мохамед Салах.

До края на срещата не се видяха особено големи промени в играта на Ливърпул, докато Аталанта стоеше изключително организирано в защита и "нерадзурите" в крайна сметка се поздравиха с успеха в тази елиминация и продължават към полуфиналите на втория по сила европейски турнир.

FT / АТАЛАНТА - ЛИВЪРПУЛ 0:1 (3:0 в първия мач)

0:1 Салах 7'-дузпа

Рефер: Франсоа Летесие (Франция)

Стадион: "Гевис Стейдиъм" (Бергамо, Италия)

Стартови състави:

Аталанта: Мусо – Хиен, Коопмайнерс, Едерсон, Де Роон, Джимсити, Руджери, Колашинац, Ал. Миранчук, Дзапакоста, Скамака

Треньор: Джан Пиеро Гасперини

Ливърпул: Алисон Бекер - Трент Александър-Арнолд, Ибрахима Конате, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън - Алексис Мак Алистър, Къртис Джоунс, Доминик Собослай - Мохамед Салах, Коди Гакпо, Луис Диас

Мениджър: Юрген Клоп