Пристрастията на феновете и любовта им към клубовете понякога раждат истински шедьоври. Миналия четвъртък привърженици на Аталанта решиха да подразнят съперника от Ливърпул точно пред „Анфийлд“. Италианец се е разхождал пред стадиона с плакат с фразата „Никога няма да ядете полента сами“, преработвайки вечното мото на „мърсисайдци“ - You’ll never walk alone („Никога няма да вървиш сам“).

Плакатът стана изключително популярен в социалната мрежа X (Twitter) и в крайна сметка се превърна в тенденция, като се очаква да се появи и тази вечер в битката между двата тима за Лига Европа.

Аталанта победи Ливърпул като гост с 3:0 и определено заслужи двойна порция полента.

Но защо точно това ястие?

То има значението на културна ценност в Бергамо. В Северна Италия боготворят полентата. Това е проста и универсална храна на базата на царевично брашно или други зърнени храни, с мека структура, сродно с качамака. Сервира се като гарнитура към всичко: месо, колбаси, риба, гъби, морски дарове, зеленчуци. Понякога дори може да се превърне в пай или да се намаже заедно с течен шоколад, да се изпече като крекер за бира.

Това е част от нашето ДНК. Неделният обяд с полента е нашата религия“, споделя собственик на ресторант в Бергамо Марко Пирано.

Дали тази вечер полентата ще успее да си проправи път към трибуните в Бергамо? Ще научим след края на двубоя, започващ в 22:00 часа.